Deși au trecut aproximativ 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, elemente legate de acest eveniment istoric, de diferite naturi și din diferite domenii, sunt descoperite în fiecare an, oferind tot mai multe detalii despre acele vremuri și despre viața oamenilor din acea perioadă.

 

Citeşte şi: TOP 20 cele mai importante evenimente din Romania in 2012

 

În ranița unui soldat român din timpul Primului Război Mondial, mort în toamna anului 1918, pe muntele Sorica, din Carpații de Curbură, s-a descoperit o poezie intitulată „Nu plânge, Maica Românie!”, a cărei versuri au cucerit Internetul, după ce a fost publicată de către Ion Coja pe site-ul său personal.

 

 

Dovada de patriotism a soldatului are un mare impact în zilele noastre când utilizatorii Internetului și în special cei ai rețelelor de socializare au distribuit această poezie, însoțită de comentarii prin care își exprimă dragostea față de acest sentiment pur: Dragostea de țară!

 

 
Nu plânge, Maică Românie!

 

“Nu plânge, Maică Românie,
Că am să mor neȋmpărtășit!
Un glonț pornit spre pieptul tău,
Cu pieptul meu eu l-am oprit….

 

Nu plânge, Maică Românie!
E rândul nostru să luptăm
Și din pământul ce ne arde
Nici o fărâmă să nu dăm!

 

Nu plânge, Maică Românie!
Pentru dreptate noi pierim;
Copiii noștri, peste veacuri,
Onoare ne vor da, o știm!

 

Nu plânge, Maică Românie !
Adună tot ce-i bun sub soare;
Ne cheamă și pe noi la praznic,
Când România va fi Mare!

 

În vreme de război, soldații care știau să scrie își exprimau de cele mai multe ori trăirile și sentimentele în agende sau prin scrisori pe care le trimiteau acasă celor dragi.

 

Citeşte şi: Cei mai cunoscuti 10 romani din istorie. Oameni care au schimbat lumea!

 

Nu se știe numele autorului poeziei, dar cel mai probabil aceasta a fost scrisă chiar de către soldatul în a cărei raniță a fost găsită scrierea. Merită tot respectul nostru toți cei care și-au dat viața pentru această țară, iar poezia „Nu plânge, Maica Românie!” poate deveni un adevărat simbol pentru soldații căzuți la datorie.