Protestele din România au ajuns să acopere pagini întregi în principalele publicații din afară, publicații care se bucură de o audiență internațională. România ajunge să fie din nou subiect de discuție, în termeni buni, în termeni răi, pe buzele străinilor care se informează asupra evoluției protestelor.

 

Citeşte şi: Simbolul Manifestanţilor Uniţi pentru Respectarea Drepturilor. SMURD

 

Având în vedere marele impact mediatic, riscul de a cădea în extrema subiectivă este foarte mare, majoritatea relatărilor având un grad ridicat de implicare afişat de către reporterii de la fața evenimentelor.

 

Pentru a putea privi obiectiv situația, din punctul de vedere al omului care stă acasă şi se uită la aceleaşi filmări pe toate posturile TV din România, trebuie să analizăm presa străină şi comentariile lor asupra protestelor. Trebuie să vedem şi un punct de vedere al unor oameni care nu sunt implicați emoțional în poveste, să vedem cum relateaza ei ceea ce se întâmplă în România de astăzi.

 

Titlurile principalelor publicații de afară:

 

The Huffington Post: Official: 59 Romanians injured in violent protests (Oficial: 59 de români răniți în proteste violente) 

 

Articolul are ca temă principală numărul de victime în urma protestelor de ieri seară.

 

Al Jazeera: Romania anti-austerity protest turns violent (Protestul anti-austeritate din România devine violent) 

 

Cei de la Al Jazeera se axează pe subiectul sistemului de sănătate, vorbind despre el ca fiind principalul generator al protestelor din întreaga țară.

 

BBC: Several people hurt in Bucharest anti-austerity protest (Mai multe persoane rănite în protestul anti-austeritate din Bucureşti) 

 

Britanicii de la BBC se concetrează pe numărul răniților din Bucureşti şi vorbesc despre acțiunile jandarmilor care au folosit gaze lacrimogene pentru a potoli mulțimea. De asemenea, este prezentat un scurt şir al evenimentelor, începând din Piața Universității.

 

Euronews: Scuffles at anti-government protest in Bucharest (Încăierări la protestul anti-guvern din Bucureşti) 

 

Postul de ştiri Euronews foloseşte termenul de “proteste anti-guvern” spre deosebire de celelalte posturi care definesc protestele ca fiind de anti-austeritate. Se prezintă o scurtă analiză a numărului de răniți, dar se vorbeşte şi despre scăderea economiei României începând cu anul 2009 şi despre imprumutul făcut de la FMI.

 

CNN: Protests continue downtown Bucharest on day 3 of the Romanian riots (Protestele continuă în centrul Bucureştiului în ziua 3 a revoltei din România) 

 

Jurnaliştii de la CNN denumesc protestele ca fiind revolte(riots), inspirându-se din revoltele de anul trecut care au avut loc în Londra(London riots). CNN face articole cu actualizări de fiecare dată cand apar noi informații importante referitoare la eveniment.

 

Reuters: Romanian protesters clash with riot police (Protestatarii români se ciocnesc cu forțele de ordine) 

 

Articolele publicate de Reuters sunt trimise de jurnalişti români, dar aflate sub editarea celor de la sediul central al publicației, bazându-se pe şirul evenimentelor şi punând întrebarea: “Ce va urma?”.

 

The Journal: Nine injured in Bucharest anti-austerity protest (Nouă răniți în protestele anti-austeritate din Bucureşti) 

 

Publicația face o sinteză a evenimentelor în funcție de restul ziarelor care vorbesc despre subiect. Este prezentat pe scurt şirul evenimentelor şi numărul răniților.

 

 

Imagini de astăzi din zonele în care au avut loc protestele

 

 

 

 

 

 

 

 

Protestele din România şi imagini cu cei răniți(din toate taberele) fac înconjurul lumii, iar pentru a avea o idee clară şi o imagine obiectivă asupra evenimentelor trebuie să urmărim constant atât fluxuri de ştiri din țară cât şi din afară.

 

Citeşte şi: Scrisoare deschisă către dl. senator Viorel Badea de Ioan-Florin Florescu

 

Nu se ştie cât vor dura aceste proteste şi nici care sunt cerințele exacte ale protestatarilor, aceştia nefiind organizați într-un singur grup. Până în acest moment nu au ieşit în față liderii grupurilor pentru a-şi enunța clar cerințele. Ei nu au avut un discurs clar, structutrat şi coerent pentru a explica ceea ce îşi doresc să obțină în urma protestelor.

 

Foto: Daniel Uța