Ion Cristoiu realizează într-un articol publicat luni, în Evenimentul Zilei, o imagine globală a campaniei politico-mediatice desfăşurate zilele trecute în jurul numelui Primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Despre acesta, din ce în ce mai multe voci spun că va candida anul viitor la preşedinţie, iar atacurile din partea PDL-ului nu sunt o noutate, însă de această dată, lucrurile par a fi luat o întorsătură aparte.

Citeşte şi: Sorin Oprescu, pe cont propriu in cursa pentru prezidentiale. Cine se teme de Primarul Capitalei?

Pornind de la rezultatele unui sondaj comandat recent de PDL, care îl clasează pe Sorin Oprescu pe locul trei în topul încrederii, cu 5% în faţa lui Crin Antonescu şi a lui Traian Băsescu, materialul prezintă posibilitatea ca Primarul Capitalei să fie din ce în ce mai serios considerat o ameninţare nu doar de către PDL, ci şi de către PNL. Naţional-liberalii par să fi făcut front comun în ceea ce priveşte mesajele direcţionate pe acest subiect cu Partidul Democrat Liberal. Este un motiv în plus pentru care partidul condus de Vasile Blaga să mai spere la rupere a USL-ului, prilej cu care să-şi poată construi o alianţă de dreapta şi să-şi facă din nou loc la guvernare. În viziunea lui Ion Cristoiu, aceasta nu poate ramâne decât „o iluzie”, în contextul în care PDL are nevoie în primul rând de „recâştigarea simpatiei electorale prin sine însuşi”.

Fără îndoială, aceasta ar fi trebuit să fie adevărata prioritate pentru PDL. Totuşi, ne-am obişnuit ca în România politică a ultimilor ani, totul să funcţioneze pe baza votului negativ şi pornind de la această raţiune, atât campaniile electorale cât şi toate celelalte campanii politico-mediatice, par că se construiesc mai mult pe atacarea adversarului decât pe crearea unei imagini favorabile a propriului partid sau candidat. Aşadar, PDL-ul ar fi continuat mai mult ca sigur, prin toate mijloacele şi mai intâi de toate, să încerce dezbinarea Uniunii Social Liberale. Am spune că ruptura s-a produs deja de câteva săptămâni, de când declaraţiile celor doi lideri USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, par a intra într-o polemică, cu fiecare ocazie.

Dincolo de această observaţie care, oricât ne-am strădui, rămâne discutabilă, ipoteza susţinută de Ion Cristoiu rămâne validă: tragedia petrecută săptamâna trecută din cauza câinilor maidanezi este un prilej extraordinar pentru PDL să lanseze o campanie mediatică împotriva lui Sorin Oprescu. Noutatea constă în aceea că la această iniţiativă s-au alăturat şi naţional-liberalii, iar paradoxul în aceea că cel care a argumentat cel mai puternic în favoarea lui Oprescu, susţinând că în ce priveşte problema câinilor fară stâpân „administraţia locală este legată de mâini şi de picioare” a fost tocmai Traian Băsescu.

Întrebarea pe care şi-o pune jurnalistul în finalul articolului este pe cât de justă, pe atât de dilematică: cum va răspunde viitorul candidat la preşedinţie acestui vârtej politico-mediatic îndreptat din toate direcţiile asupra lui?

 Citeşte şi: Cum am ajuns sa avem 588 de parlamentari?

Pentru a citi integral articolul scris de Ion Cristoiu la care facem referire, puteţi accesa această pagină.