Protestele împotriva proiectului de lege Stop Online Piracy Act (SOPA – Opriți Actul de Piratarie Online) au ajuns să fie susținute de cele mai importante site-uri din lume. Google, Drudge Report, Wikipedia și multe altele au protestat împotriva SOPA prin diferite metode.

 

Citeşte şi: Rolul reţelelor de socializare online

 

Aceste site-uri, care practic definesc Internetul, arată că frica are cel mai mare efect de motivare. Logo-ul de pe pagina principală Google a fost acoperit cu un dreptunghi negru. Dând click pe acest  spațiu, utilizatorii erau trimiși către o pagină intitulată „Opriți Pirateria, Nu Libertatea” cu informații referitoare la proiectele de lege și cu trimitere la o petiție online.

Pe Wikipedia, vizitatorii erau întâmpinați de un ecran negru însoțit de mesajul „Imaginați-vă o Lume Fără Informații Gratuite”, iar administratorii site-ului îi avertizau pe cei care vor această lege că nu realizează faptul că susțin „o legislație care ar putea duce la distrugerea Internetului gratuit și deschis”. 

 

Alte companii care au participat la protestele de miercuri, afișând și ei mesaje anti-SOPA, sunt WordPress, Reddit și Mozilla. Unii dintre cei care se opun acestui proiect de lege, cum ar fi Facebook, Twitter, Yahoo! și LinkedIn, au decis să nu își deranjeze utilizatorii doar de dragul protestului.

 

În România, unul dintre site-urile importante care au protestat împotriva SOPA este DEX Online, care la fiecare căutare a unui cuvânt oferea un mesaj negru, în care semnala faptul că este împotriva îngrădirii dreptului la liberă exprimare și informare.

 

Protestul de o zi va duce cel mai probabil la atragerea mai multor oameni, organizații, companii și site-uri împotriva SOPA, un proiect de lege care ar schimba radical fața Internetului, așa cum o știm astăzi. Imaginați-vă cum ar arăta o lume în care toată informația costă, nimic nu mai este gratuit și tot ce ne dorim să citim, să ascultăm sau să vedem ar duce la găuri consistente în buzunarul fiecăruia.

 

 

O lume în care toată informația costă este o lume mai prost informată, o lume mai ușor de controlat, o lume în care doar cei bogați vor avea acces la informație, iar cei fără prea multe posibilități materiale vor ajunge la periferie. Opriți CENZURA!

 

SOPA ar putea schimba față lumii, nu doar a Internetului, având în vedere că majoritatea oamenilor din țările civilizate se informează constant de pe Internet. Gândiți-vă cum ar fi să nu puteți citi ziare online, să nu puteți să vă uitați la pozele prietenilor de la o petrecere sau dintr-o excursie, să nu puteți împărtăși un filmuleț făcut de voi cu dorința ca și alții să-l vadă.

 

Citeşte şi: Spune NU tratatului ACTA!

 

Dacă sunteți pentru libertatea de exprimare în mediul online și nu numai, DAȚI MAI DEPARTE mesajul pentru a face cât mai mulți oameni să semneze petiția și să protesteze fiecare cum știe mai bine. Noi spunem NU SOPA! și NU ACTA! Voi?