Prim-ministrul Italiei, Silvio Berlusconi, a confrmat că intenționează să-și dea demisia, după ce reformele economice cheie au fot aprobate.

 

Demisia lui Silvio Berlusconi destabilizează și mai mult Zona Euro, având în vedere că este a doua demisie a unui premier european în numai câteva zile, după demisia prim-ministrului Greciei, Georgios Papandreou. Anunțul premierului italian vine în urma votului din Parlament pentru buget, unde se pare că și-a pierdut majoritatea.

 

Atât aliații cât și adversarii politicii l-au presat pe Silvio Berlusconi să-și dea demisia pentru situația în care se află Italia acum, criza datoriilor fiind într-o continuă creștere. Ratele dobânzii aferente creditelor au crescut, fapt ce a ridicat anumite suspiciuni pe seama posibilității Italiei de a plăti datoriile pe care le are.

 

Comisarul european pentru afaceri economice, Oli Rehn, a descris situația economică și financiară a țării ca fiind „€œfoarte îngrijorătoare”.

 

Silvio Berlusconi a dominat politica italiană în ultimii 17 ani. A trecut prin peste 50 de voturi de încredere, dar recent, s-a împotmolit într-o serie de scandaluri juridice și scandaluri sexuale, toate cumulate cu crize politice și economice. Evenimentele acestea au dus la scăderea popularității lui Berlusconi și la pierderea majorității în Parlament.

 

Consultări adecvate

 

Moneda euro a crescut brusc față de dolar la aflarea veștii că Silvio Berlusconi va demisiona.

 

Într-o emisiune televizată, Silvio Berlusconi a declarat că ar fi preferat alegeri anticipate, însă decizia finală a fost luată de către președintele Italiei, Giorgio Napolitano. Întrebarea „€œCine va conduce țara?” a fost mai puțin importantă față de „€œceea ce e bine pentru țară”, a adăugat Berlusconi.

 

Președintele Italiei, Giorgio Napolitano, a făcut o declarație publică privind demisia premierului: „€œOdată ce acest angajament se va termina, premierul va preda mandatul către șeful statului, care, se va consulta atât cu Puterea cât și cu Opoziția, ascultându-le propunerile și analizând poziția lor. După aceasta, se va lua o decizie privind noul guvern.”

 

Umberto Bossi, aliatul premierului italian din coaliția Liga Nordului, împreună cu liderul Opoziției, Pierluigi Bersani, i-au cerut lui Silvio Berlusconi să demisioneze.

 

 

Zona Euro începe să se clatine din ce în ce mai tare și după criza economică și politică din Grecia, care nu s-a terminat, acum este rândul italienilor să își facă griji în privința viitorului țării lor.