Supranumit  de către europeni „Soliman Magnificul”, Soliman I a devenit sultan la vârsta de 26 de ani şi este conducătorul de al cărui nume se leagă o politică gloriasă de expansiune a Imperiului Otoman, dar mai ales o poveste celebră de dragoste cu multe intrigi.

 

Citeşte şi: Cele 21 de filme de animatie propuse pentru Oscar (VIDEO)

 

După ce a cucerit Belgradul, insula Rodos, Buda ( Budin ), în 1562, Soliman a reuşit sa pună stăpânire pe Transilvania. Sub cârmuirea sa, Imperiul Otoman a ajuns să se extindă până în Egipt şi Persia, dublându-şi teritoriile, însă marea sa victorie a fost în interiorul graniţelor, unde a reuşit să reformeze sistemul judiciar şi armata, căpătându-şi astfel pseudonimul de “Legislatorul” .

 

Cu toate acestea, magnificul Soliman n-avea un suflet plin încrâncenare şi iubea viaţa cum iubea poezia şi cum o iubea pe Roxelana. Tocmai pentru această dragoste din urmă ajunge să fie şi criticat pentru că acest puternic cuceritor, care stăpânea teritorii atât de vaste, devine vulnerabil în faţa acestei femei şi îi lasă în seamă o mare parte din decizii.

 

Ea îl convinge pe Soliman să-l numească pe unul dintre favoriţii ei, Ibrahim-Pasa, mare vizir şi tot ea, îl convinge şi să ordone executarea lui. Noul vizir, Lufti-Pasa, face şi el greşeala de a-i spune sultanului că niciodată în istoria Imperiului nu se mai pomenise ca femeile din harem să dicteze decizii politice, aşa că a nu a durat mult până să fie şi el înlăturat.

Relaţia cu Roxelana

 


Cum ajunge Roxelana la această abilitate politică remarcabilă e o întrabare la care se poate răspunde privind ascensiunea şi povestea pe care a trăit-o din momentul în care a fost capturată de tătari. Astfel, fata de origine ucraieneană al carui nume ar fi fost de fapt Anastasia Lisovska este dusă în haremul sultanului Soliman. Între paranteze, putem specifica aici un amanunt interesant, acela că în limba arabă, cuvântul “harem” înseamnă “loc sacru şi protejat”.

Nu i-a fost greu acestei abile femei să îl facă pe sultan să se îndrăgostească de ea. Mai mult decât atât, se converteşte la islam pentru a se elibera din robie şi din această poziţie, îl va refuza pe Soliman timp de trei zile, fiind acum o femeie liberă, care nu avea voie să aibă relaţii în afara casătoriei. În final, va accepta propunerea sultanului, însă devenindu-i singura soţie.  

 

 

Roxelana recurge la nenumărate şi sinoase intrigi pentru a câştiga o cât mai mare influenţă şi ulterior pentru a asigura succesiunea la tron a fiului său. Capătă în scurt timp o putere şi o forţă de decizie greu de imaginat pentru spaţiul islamic în secolul al XVI-lea, participând activ la trasarea direcţilor de politică externă ale Imperiului Otoman. Ea va influenţa relaţiile cu Polonia şi regele acesteia, Sigismund al II-lea August,  şi va controla traficul de sclavi din Crimeea.


Citeşte şi: Veste minunata pentru fanii Seinfeld: Jerry a revenit cu un nou serial!

 

În ciuda prejudecăţiilor şi a intrigilor complicate de la acea vreme, Roxelana a fost pentru Soliman I mai mult decât o pătimaşă iubire, ea arătându-i-se constant ca cel mai de încredere sfetnic al său. Incredibila poveste este redată destuld e fidel într-un serial care este difuzat şi în România şi care are un succes extraordinar în întreaga Europă.  Totuşi, „Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii” a declanşat un scandal monstruos în Turcia, ajungând să fie interzis, in urma faptului că autorităţile au considerat că producţia murdăreşte memoria marelui sultan.