Viena a fost desemnat și în 2011 ca cel mai bun oraș din lume, în topul calității vieții pe care o oferă toate orașele din lume. Conform topului efectuat anual de Mercer Consulting, bazându-se pe calitatea vieții din orașele lumii, capitala Austriei este pe primul loc, urmată de Zurich, Auckland, Munchen și Dusseldorf. Șase poziții din primele 10 orașe ale lumii sunt ocupate de orașe în care se vorbește limba germană.

 

Orașele europene reprezintă peste jumătate dintre orașele prezente în TOP 25. În topul orașelor cu cea mai scăzută calitate a vieții se situează orașele: Karthoun, Sudan(217), Por-au-Prince, Haiti(218), N’Djamena, Ciad(219), Bangui, Repulica Central Africană(220), pe ultimul loc fiind clasat orașul Baghdad, Irak(221), conform topului Mercer Consulting.

 

TOP 2011 Cele mai bune orașe din lume


TOP 2011 Cele mai sigure orașe din lume

 


Metodologia cercetării

 

Mercer Consulting evaluează nivelul de trai din toate cele 420 de orașe din lume în care se desfășoară analiza. Nivelul de trai este analizat luând în calcul 39 de factori, grupați în 10 categorii:

 

– Mediul politic și social

– Mediul economic

– Mediul socio-cultural

– Sănătate și salubrizare

– Școli și educație

– Instituții publice și transporturi

– Posibilități și activități de relaxare

– Bunuri consumabile disponibile oamenilor

– Bunuri pentru gospodărie

– Mediul înconjurător

 

Pe baza acestor criterii se pot realiza și comparații între orașe și astfel se pot analiza și anumite aspecte dintr-un domeniu singular, dintr-un oraș sau altul.

 

Momentan, România nu are niciun reprezentant în topul 50 al celor mai bune orașe din lume în care poți locui, dar sperăm ca pe viitor, cel puțin un oraș de la noi din țară să își facă simțită prezența în rândul acestor orașe remarcabile.