Enschede este un oraș situat în estul Olandei, cel mai apropiat oraș de granița cu Germania. Acesta are o istorie foarte interesantă, evoluția sa începând cu forfota industrializării, încă din secolul 19, însă bombardat „din greșeală” în timpul celui de-al doilea război mondial, când aliații au crezut că au ajuns deja la nemți. 

 

Citeşte şi: De ce s-au opus Olanda şi Finlanda aderării României şi Bulgariei la Schengen

 

Industria majoritară, cea textilă, a pierdut teren în favoarea importurilor din sudul Asiei, astfel, suprafețe mari industriale au fost abandonate. Locuitorii nu au vrut să părăsească orașul în căutarea de locuri de muncă și au cerut guvernului olandez să stimuleze dezvoltarea, care a luat direcția urbanizării. 

 

 

În anul 2000, un depozit de artificii aflat în zona Roombeek, din apropierea centrului orașului, a explodat, dând naștere la un mare incendiu cu efecte speciale. Evenimentul a fost foarte mediatizat, toate canalele de radio și televiziune din Olanda întrerupându-și programul pentru a transmite live de la fața accidentului.

 

 

12000 de oameni au fost răniți, 23 au murit și peste 5000 au rămas fără case, însă autoritățile s-au mobilizat imediat pentru a reconstrui zona cât mai repede și cât mai eficient. Pentru a conduce acest proiect, a fost desemnat Pi de Bruijn, un urbanist care a crescut în apropierea orașului, fiind considerat cea mai potrivită persoană pentru a înțelege nevoile oamenilor afectați de incendiu, în vederea refacerii zonei. 

 

 

 

 

Acesta și-a format o echipă din arhitecți, peisagiști și sociologi. Împreună au mers la fiecare familie pentru a-i consulta despre cum vor ei, locuitorii, să arate și să funcționeze orașul. Cerințele și nevoile populației au fost respectate prin implicarea oamenilor obișnuiți în dezvoltarea proiectului. 

 

 

 

Cu accent pe activități sociale, comerciale, culturale și de sănătate, clădirile care au rămas în picioare au fost restaurate, în jurul lor fiind construite case cu o arhitectură autentică. Locuitorii au participat la alegerea stilului arhitectural pentru locuințe, la construirea propriu-zisă a caselor și la plantarea vegetației. Pentru că au putut participa la reînvierea orașului, oamenii sunt foarte mândri de acesta, chiar dacă nu mai arată ca înaine. 

 

 

 

 

Astăzi, zona Roombeek este plină de culoare, cu o arhitectură deosebită și spații verzi largi. Transportul alternativ este putenic încurajat prin rezervarea unei benzi auto numai pentru autobuze, alei pentru biciclete și trotuare cu lățimi impresionante. Prin consultatea constantă a locuitorilor în diferite probleme administrative, orașul este unul dintre cele mai potrivite exemple de respect față de oameni. 

 

Citeşte şi: Cele mai bune oraşe din lume în care poţi locui. TOP 2011

 

Deși este un oraș de dimensiuni reduse, față de Haga sau Amsterdam, Enschede se bucură de popularitate tocmai datorită evenimentelor nefericite prin care a trecut, creându-și o impresionantă putere a comunității.