În 2012, la categoria Cel mai bun lung-metraj de animaţie a premiilor Oscar, regăsim un număr considerabil de titluri, fiind depăşită limita obişnuită de 16 producţii. De altfel, nominalizările vor fi în acest an în număr de cinci. Din cele 21 de producţii, printre favorite se numără BraveFrankenweenieWreck-It RalphRise of the GuardiansParaNorman, Hotel Transylvania şi The Lorax.

 

Premiile Oscar vor fi decernate pe 24 februarie 2013, la Dolby Theatre din Hollywood.

 

 

Citeşte şi: Hotel Transylvania – o comedie animata despre Dracula

 

1. Zambezia, Africa de Sud

 

„Zambezia” este un oraş dedcat păsărilor. Aventura lui Kai, un pui de şoim care să hotărăşte sa plece către acest tărâm, este una plină de peripeţii. 

 

 

2. Brave, Statele Unite

 

Merida, încăpăţânata fiică a Regelui Fergus decide într-o zi să îşi croiască propriul destin. Aventura ei începe de la momentul când sfidează una dintre cele mai tradiţii ale comunitătii scoţeie în care trăieşte. Cerând ajutorul unei bătrâne vrăjitoare, un blestem cumplit se va abate asupra întregii familii regale.

 

 

3. Delhi Safari, India

 

Delhi Safari este povestea de călătorie a unui mic leopard care pleacă împreună cu mama sa, o maimuţă, un urs şi un papagal către Delhi, atunci când pădurea în care traiau începe să fie distrusă.

 

 

4. The Lorax, Statele Unite

 

Animaţia este o adaptare în 3D după povestea clasică a unei creaturi a pădurii care îi molipseşte pe cei din jur cu puterea de a spera. Un băieţel de 12 ani caută să afle care este secretul care îi va aduce dragostea fetei pe care o place, însă pentru a găsi acest secret el trebuie să afle mai întâi povestea morocănosului, dar simpaticului Lorax

 

 

5. Frankenweenie, Statele Unite

 

Producţia prezintă întâmplările prin care trece un puşti pasionat de cinematografie, care realizează  filme cu monştri, ajutat de credinciosul său căţel şi prieten, Sparky. Într-o zi acesta din urmă îşî pierde viată, dar băieţelul se hotăăste sa îl readucă la viaţă. 

 

 

6. From Up on Poppy Hill, Japonia

 

Animaţia este descoperă povestea unui grup de adolescenţi din Yokohama, îmbinând o inocentă poveste de dragoste cu o învăţaură despre cât de mică e lumea.

 

 

 

7. Krishna Aur Kans, India

 

Krishna Aur Kans este o poveste palpitantă primilor ani din viaţa Krishnei, de la naşterea sa, venită din răzbunerea a unchilui său Kans.

 

 

8. Hotel Transilvania, Statele Unite

 

Hotel Transilvania este locul în care monştrii se pot simţi ca la ei acasăl Lui Dracula nu i se pare că va avea probleme dacă va comanda în afară mâncarea pentru petrecerea pe care se hotăăste sa o dea. Totuşi, universul său se va prăbuşi când un muritor de rând va pune piciorul pentru prima dată în acest hotel şi… se va împrieteni cu Mavis.

 

 

9. Ice Age: Continental Drift, Statele Unite

 

În goana frenetică a lui Scrat după ghinda blestemată, pe care o urmăreşte de la începutul timpurilor, are consecinţe care schimbă întreaga lume – un cataclism continental care naşte cea mai mare aventură din toate timpurile.

 

 

10. A Liar’s Autobiography – The Untrue Story of Monty Python’s Graham Chapman, Marea Britanie

 

Inspirat după cartea lui Graham Chapman, filmul printă într-o manieră comică toate întâmplările din biografia unui minciones.

 

 

11. Madagascar 3: Europe’s Most Wanted, Statele Unite

 

În partea atreia a animaţiei, Alex, Marty şi Gloria şi girafa Melman încă se luptă să-şi găsească drumul înapoi către iubitul lor New York, însoţiţi, desigur, de Regele Julien şi de Maurice şi Pinguinii. Peripeţiile lor pline de haz vor traversa, de această dată, toată Europa.

 

 

12. The Mystical Law, Japonia

 

Animaţia, destul de criticată de comentatori, prezintă pe de o parte, o viziune ştiinţifica, pe de o parte, una budistă asupra lumii. Intâlnirea dintre acestea două face ca povestea să fie una umoristică şi uneori, lipsită de sens.

 

 

13. Le tableau, Franţa

 

Tabloul este un film captivant produs în Franţa, care are loc chiar în interiorul uneu picturi.

 

 

14. ParaNorman, Statele Unite

 

ParaNorman este povestea micului Norman care suferă fiind blamat de societatea în care trăieşte pentru că vede spiritele celor morţi. Totul se schimba când acesta afla că trebuie să dezlege blestemul unei vrăjitoare care a trait în acelasi oraş cu mult timp în urmă.

 

 

15. The Pirates! Band of Misfits, Marea Britanie

 

Banda de neisprăviţi are un singur vis: acela de a-şi învinge rivalii, pe Black Bellamy şi Cutlass Liz. Pentru a-şi atinge scopul, căpitanul Pirat împreună cu echipajul său de pierde-vară ridică pânzele şi porneşte pe mare. Călătoria este lungă şi plină de primejdii, dar şi de ceea ce piraţii îndrăgesc cel mai mult: aventura .

 

 

16. Le chat du rabbin, Franţa


Rainul Sfar traieşte în Alegeria împreună cu fiica sa, cu un papagal şi o pisică. într-o zi, pisica va mânca papagalul începând să vorbească şi să spună numai minciuni. 

 

 

17. Rise of the Guardians, Statele Unite

 

Producţia americană pune în scenă venirea spiritului Pitch pe pământ. Paznicii nemuritori îşi creează o echipă pentru a-i proteja pe copii cuminţi de spiritul cel rău.

 

 

18. Secret of the Wings, Statele Unite

 

Întâlnind-o pe Periwinkle, Tinker Bell se hotărăşte să plece împreună cu aceasta într-un tărmâm îngheţat, în căutarea aripilor secrete de zănă.

 

 

19. Le Noël de Walter et Tandoori, Canada

 

Chiar înaintea Crăciunului, când un oarecare mic oraş de munte se pregătea cu bucurie să sărbătorească, un dezastru ecologic e pe cale să se întâmple. Ce l-a provocat şi ce soluţie vor găsi animăluţele vom vedea într-un film plin de umor şi de substanţă.

 

 

20. Wreck-It Ralph, Statele Unite

 

Wreck-It Ralph este o comedie delicioasă şi palpitantă inspirată dintr-un joc video al anilor ’80. Fiind merei în umbra personajului principal pozitiv al jocului, Ralph se hotăăşte să de vina de această dată el eroul preferat al tuturor şi porneşte într-o călătorie prin mai multe generaţii de jocuri video pentru a dovedi că merită şi el la rândul său să fie un erou.

 

 

Citeşte şi: Filme din Romania. Filme romanesti 2012

 

21. Zarafa, Franţa

 

În inima Africii, copiii îl ascultă pe bătrânul înţelept, care le spune povestea tânărului Maki, cel care fuge de un traficant de sclavi şi se împrieteneşte cu o girafă pe nume Zarafa, pe care va trebui să o salveze din primejdie.