„Drumul Mătăsii” este o denumire care datează încă din perioada bizantină și definește o serie de drumuri de caravană care legau China de bazinul Mării Meditarane. O legătură comercială între Europa și China a existat din cele mai vechi timpuri, aceasta bazându-se în principal pe schimburi de mărfuri, dar și pentru consolidarea unor contacte culturale și diplomatice.

 

Romanii erau mari amatori de mătase, iar China era locul de unde se puteau procura obiecte decorative, dar mai ales haine din acest material. Seria de rute care legau Roma de China a căpătat astfel numele de „€œDrumul Mătăsii”, acesta fiind de o maximă importanță comercială pentru ambele părți. Romanilor le plăceau atât de mult hainele din mătase, încât o rochie din mătăsuri ajungea să coste de trei ori greutatea ei în aur.

 

 

Astăzi, deși vremurile s-au schimbat, importanța unei legături terestre dintre Europa și China este foarte importantă, având în vedere contextul economic actual. China este principalul furnizor de produse în Europa și pentru a ușura căile de comunicare dintre Beijing și Uniunea Europeană, se dorește reînființarea Drumului Mătăsii.

 

 

Proiectul privind această rută comercială terestră are în vedere optimizarea trasporturilor din Asia înspre Europa și se presupune că va duce la o creștere a vânzărilor în ceea ce privește produsele venite din China.