Tunel de la Palatul Auschnitt

 

La scurt timp după ce Iancu Manu (boier şi politician român) i-a vândut “Palatul” lui
Max Auschnitt (1932), se pare c
ă industriaşul ar fi ordonat săparea unui tunel care sa lege locul său de reşedinţa Elenei Lupescu, al cărei prieten şi confident era. Se presupune că scopul era ca prin acel tunel, Regele Carol al II-lea să îşi poată vizita amanta fără ca cineva să aibă cea mai mică bănuială.

 

Citeşte şi: FOTOREPORTAJ: Tunelul de langa Pasajul Lujerului

 

 

 Tunel MAI-Palat Regal

 

La data de 22 decembrie 1989, în jurul orei 9:00, are loc prima tentativă a lui Ceauşescu de a părăsi Comitetul Central, el cere să plece cu o maşină spre vila din cartierul Primăverii şi nu întâmplător, aici se afla un buncăr şi un tunel unde ar fi putut ieşi mult mai departe de zona rezidenţială în caz de asediu, dar cei din garda sa personală îl sfătuiesc să renunţe pentru că mulţimea furioasă se afla pe străzi şi l-ar putea observa.

 

În acel moment Ceauşescu solicita iniţierea planului „Luceafărul”, plecarea din CC în tuneluri, numai că din ordinul Generalului Vlad, şeful Securităţii, care deja declanşase acţiunea militară de îndepărtare a lui Ceauşescu, ofiţerii direcţiei a 5-a au comunicat la cabinetul 1, lui Ceauşescu, că acel culoar nu poate fi folosit deoarece o uşă este blocată, fapt ce era o minciună.

 

 

 

 

 

Poate că soarta Revoluţiei era cu totul alta, dacă planul ar fi mers, în 5 minute Ceauşescu ar fi ajuns în siguraţă în clădirea de vis-a-vis, Palatul Regal.


Ceea ce vedeţi în fotografii este un punct nodal sub actuala Piaţa Revoluţiei. De aici pleacă cel puţin 3 tuneluri, iar cel mai mare uneşte Palatul Regal de fostul Comitet Central.

 

 

 

 

 

Gura de acces a tunelului care face legătura între MAI şi Palatul Regal. 

În prezent, este acoperită de ansamblul statuar „Iuliu Maniu”.

 

 

 

Citeşte şi: Cele mai tari lucruri de facut in viata! – Bucket List

 

 

Tentativele de a face lumină de multe ori au adâncit bezna asupra celor petrecute în decembrie 1989, dar sper că după ceea ce tocmai aţi urmărit, să întrezăriţi măcar luminiţa de la capătul tunelului.

 
              

    Foto:Romulus Cristea

                                                                                  Locuri Uitate