Ciobănescul mioritic este o rasă de câini românească, locul ei de origine fiind arcul carpatic. Acest câine este foarte popular în rândul românilor, mai ales printre cei din mediul rural care au animale la stână sau în gospodăria lor proprie.

 

Rasa aceasta este în aceeași măsură adorabilă pe cât este de periculoasă. Mulți ciobani consideră că este singura rasă de câine care poate ține piept ursului fără a ieși vătămat dintr-o astfel de dispută. Acești câini sunt foarte utili și loiali stăpânilor și sunt dispuși să-și dea și viața pentru a-i apăra pe cei care îi îngrijesc și le dau de mâncare.

 

Fiind o rasă de câini foarte veche, ea s-a păstrat numai datorită păstorilor care creșteau acești câini chiar dacă nu erau foarte populari pentru alți oameni, fiind foarte mari și necesitând multă mâncare. Cu timpul, creșterea ciobăneștilor mioritici s-a transformat din pasiune într-o veritabilă afacere.

 

Prețul unui pui de ciobănesc mioritic oscilează între 50 și 150 de euro, în funcție de vârstă și de tratamentele administrate deja puilor. Deși sunt greu de crescut la apartament, este greu să nu-ți dorești un asemenea câine, care prin masivitatea sa își exprimă parcă și mai mult afecțiunea față de stăpân.

 

 

Fiind o afacere care abia acum începe să prindă contur, mulți ciobani și-au făcut deja conturi pe Youtube, unde își filmează câinii pe care îi au la vânzare. Să nu fiți surprinși când veți da peste aceste filmulețe și veți vedea sute de comentarii și mii de vizualizări.

 

Ciobănescul mioritic este o rasă românească cu care ar trebui să ne mândrim, fiind una dintre cele mai masive și loiale rase de câini existente. Nu există sat de păstori unde să nu fie acești ciobănești prezenți, fiecare stăpân lăudându-și câinele mai mult și bucurându-se de faptul că îi oferă protecție atât lui cât și animalelor din gospodărie.

 

În cazul în care nu v-ați convins de frumusețea și utilitatea acestei rase, puteți urmări un scurt filmuleț în care niște pui de ciobănesc mioritic vor „€œpresta” pentru voi. Cine n-are ciobănesc, să-și cumpere!  

 

                                                                                                                                                         

                                                                                                                                                          Autor: Vlad Teodorescu