În grădină, toamna este, într-adevăr, slava încununare a anului, aducându-ne roade de luni de gândire şi de îngrijire şi de trudă. (Rose G. Kingsley)
Răpciune ori Viniceriu (fiind luna strugurilor), septembrie nu înseamnă doar venirea toamnei. Prima săpămână din lună îi este închinată Sfintei Fecioare Maria; a doua săptămâna este cea în care se culeg viile, ne bucurăm de must şi vin şi tot atunci se sărbătoreşte Ziua Crucii; ultima săptămână, cea a lui Mioi, aduce vreme bună şi însorită.
Citeşte şi: Cinci cântece vechi bucovinene
Mult aşteptata toamnă este dedicată culesului roadelor şi pregătirii bucatelor pentru iarnă, de către gospodine. Se adună merele, gutuile şi nucile, se seamănă grâul, orzul şi secara. De asemenea, se jupoaie cojile de pe ulmi (fibra vegetală folosită primăvara la legatul viţei-de-vie) şi se culeg viile. Se mai seamănă varză, spanac şi morcovi, se sădeşte salata de iarnă, se culeg castraveţii copţi şi se adună seminţele coapte din grădini. Gospodinele prepară dulceaţă, magiun, compoturi, zacuscă, bulion, murături şi pun varză la acrit, pentru sarmalele de la Crăciun.
Una dintre cele mai răspândite tradiţii în România este legată culesul viilor. În trecut, podgorenii posteau înainte de culesul viei sau chemau preotul pentru a săvâsi o slujbă de binecuvântare. După ce erau culeşi strugurii, se puneau în coşarcă(coş mare, împletit din nuiele), iar fetele din sat, îmbrăcate în port naţional, călcau strugurii, în picioarele goale. În unele zone, precum Bucovina, încă se mai păstrează tradiţia aceasta.
O altă tradiţie este aceea de a aduna toate plantele ce au leac, dar doar până la echinocţiul de toamnă. În unele regiuni, oamenii au obiceiul de a zdrobi tăciunii de la foc prin grădină și livadă pentru rod bogat în anul viitor.
Citeşte şi: Experientele unui vanator ce a cutreierat padurile Romaniei. Cronica unui succes anuntat
La Sf. Dumitru, se împart mâncăruri pentru pomenirea morților precum grâu fiert cu unt, covrigi, lapte, mere, nuci, must.
Cât despre principalele praznice creștine ale toamnei, românii sărbătoresc Nașterea Macii Domnului (8 Septembrie), Sfânta Paraschiva (14 Octombrie), Sfântul Dimitrie (26 Octombrie), Sf. Nectarie din Eghina (9 noiembrie) şi Sf. Andrei, care încheie toamna calendaristică (30 noiembrie).
Related posts
Categorii
- Auto-Moto (4)
- Casă și Grădină (16)
- Consilier al puterii (12)
- Job & Hobby (109)
- Lifestyle (11)
- Opinia noastră (36)
- Politica (51)
- Poveşti & Povestiri (93)
- Realitatea comentată (69)
- Realitatea explicată (99)
- Revista Presei (135)
- Sănătate (18)
- Știință și Tehnologie (4)
- Video (171)
Articole recente
- Cauti o solutie prin care sa-ti izolezi locuinta, dar si spatiile adiacente cat mai bine? Afla ce variante ai la dispozitie!
- Schele metalice eficienta – siguranta si confort pe tot parcursul lucrarilor la nivelul fatadelor
- Zeolitul – mineralul natural cu efecte impresionante pentru organism
- Servicii de dezinfectie profesionale – o alegere inspirata pentru sanatate
- Investeste intr-un carucior 3 in 1 pentru confortul bebelusului tau
- Alege un primar care crede in schimbarea comunei Crevedia Mare – Ai incredere in Stefan Daniel Badea
- Fii inspirat si alege cartusele perfecte pentru imprimanta pe care o detii
- Pantofi profesionisti pentru curse lungi cu bicicleta. Alege-i pe cei potriviti
- Camera video de supraveghere: ajutorul tau in cresterea copilului
- Esti interesat de un aparat auditiv invizibil la pret bun? Afla cine sunt expertii care te pot ajuta