În grădină, toamna este, într-adevăr, slava încununare a anului, aducându-ne roade de luni de gândire şi de îngrijire şi de trudă.  (Rose G. Kingsley)

 

Răpciune ori Viniceriu (fiind luna strugurilor), septembrie nu înseamnă doar venirea toamnei. Prima săpămână din lună îi este închinată Sfintei Fecioare Maria; a doua săptămâna  este cea în care se culeg viile, ne bucurăm de must şi vin şi tot atunci se sărbătoreşte Ziua Crucii; ultima săptămână, cea a lui Mioi, aduce vreme bună şi însorită.

 

 

Citeşte şi: Cinci cântece vechi bucovinene

 

 

 

Mult aşteptata toamnă este dedicată culesului roadelor şi pregătirii bucatelor pentru iarnă, de către gospodine. Se adună merele, gutuile şi nucile, se seamănă grâul, orzul şi secara. De asemenea, se jupoaie cojile de pe ulmi (fibra vegetală folosită primăvara la legatul viţei-de-vie) şi se culeg viile.  Se mai seamănă varză, spanac şi morcovi, se sădeşte salata de iarnă, se culeg castraveţii copţi şi se adună seminţele coapte din grădini. Gospodinele prepară dulceaţă, magiun, compoturi, zacuscă, bulion, murături şi pun varză la acrit, pentru sarmalele de la Crăciun.

 

 

 

 

 

Una dintre cele mai răspândite tradiţii în România este legată culesul viilor. În trecut, podgorenii posteau înainte de culesul viei sau chemau preotul pentru a săvâsi o slujbă de binecuvântare. După ce erau culeşi strugurii, se puneau în coşarcă(coş mare, împletit din nuiele), iar fetele din sat, îmbrăcate în port naţional, călcau strugurii, în picioarele goale. În unele zone, precum Bucovina, încă se mai păstrează tradiţia aceasta.

 

 

 

O altă tradiţie este aceea de a aduna toate plantele ce au leac, dar doar până la echinocţiul de toamnă.  În unele regiuni, oamenii au obiceiul de a zdrobi tăciunii de la foc prin grădină și livadă pentru rod bogat în anul viitor.

 

Citeşte şi: Experientele unui vanator ce a cutreierat padurile Romaniei. Cronica unui succes anuntat

 

La Sf. Dumitru, se împart mâncăruri pentru pomenirea morților precum grâu fiert cu unt, covrigi, lapte, mere, nuci, must.

 

Cât despre principalele praznice creștine ale toamnei, românii sărbătoresc Nașterea Macii Domnului (8 Septembrie), Sfânta Paraschiva (14 Octombrie),  Sfântul Dimitrie (26 Octombrie), Sf. Nectarie din Eghina (9 noiembrie)  şi  Sf. Andrei, care încheie toamna calendaristică (30 noiembrie).