La mult timp după ce Moş Crăciun îşi pune ghetele în cui, prietenii lui de încredere, renii, încă mai au de muncit. În regiunile Cercului Arctic, renii joacă un rol esenţial în numeroasele spectacole şi festivaluri care celebrează venirea primăverii. De la tragerea pe zăpadă a schiorilor norvegieni până la alergatul alături de locuitorii din Alaska, îmbrăcaţi în costume, renii îşi arată mereu agilitatea, viteza şi puterea până la Paşte.

 

Citeşte şi: Finlanda a spus NU României

 

Hetta, Enontekiö, Laponia, Finlanda

 

Poporul sami, nativi din nordul Scandinaviei şi Laponiei, sunt vânători şi crescători de reni tradiţionali. În timpul Heahtá Márjjábeivviid, sărbătoarea anuală de Sfânta Maria (23-25 martie), atleţii de top de etnie sami, intră în competiţii alături de animalele care joacă un rol esenţial în supravieţuirea locuitorilor din zonă.

 

 

Aruncatul cu lasoul după reni, curse cu reni, toate acestea şi multe altele sunt evenimente care au loc anual în jurul lacului îngheţat Ounasjärvi.

 

 

Kautokeino, Norvegia

 

 

Peste 100.000 de reni şi aproximativ 3.000 de oameni locuiesc în Kautokeino, la 80 de km în nord de Hetta, locul unde Cupa Mondială a Curselor de Reni se desfăşoară anual, la fiecare început de lună februarie. 6 curse au loc pe teritoriul de nord al Scandinaviei, din Norvegia, prin Suedia şi până în Finlanda.

 

 

Renii sunt legaţi cu o singură sfoară care este ţinută de un schior, care este târât cu o viteză de peste 60km/h. Vizitatorii au şansa de a intra în cursă la categoria rezervată turiştilor, în ultima zi a Cupei, însă ei vor concura cu sănii, nu cu schiuri.

 

 

Anchorage, Alaska, Statele Unite ale Americii

 

 

Festivalul Fur Rendezvous, cunoscut şi sub numele de „Fur Rondy”, celebrează începutul primăverii în Alaska încă din anul 1937. Anul acesta, între 24 februarie şi 4 martie au avut loc o serie de festivaluri inedite în această zonă, toate corelate cu Marele Festival al Primăverii.

 

 

“Renul care Fuge” este o cursă care îşi doreşte să parodieze festivalul din Pamplona, Spania, unde oamenii aleargă în faţa taurilor, concursul de pe continentul american începând în urmă cu 5 ani de zile. Aproximativ 12 reni dresaţi sunt lăsaţi liberi să alerge printre aşezările oamenilor din Alaska, în timp ce participanţii costumaţi aleargă în faţa lor, încercând să ajungă primii la linia de sosire.

 

Citeşte şi: Grant Korgan – Primul om paralizat care ajunge la Polul Sud 

 

Popoarele nordice au tradiţiile şi obiceiurile lor foarte frumoase de a sărbători venirea primăverii, pentru ei, acest sezon însemnând renaşterea pământului şi posibilitatea de a cultiva o nouă recoltă.