Ice Bucket Challenge sau  “Provocarea găleții  de gheață “ este o campanie de donații dedicate ajutorării celor suferinzi de scleroză laterală amiotrofică (boala Charcot sau boala Lou Gehrig) , conștientizării acestei maladii  şi  susţinerii  cercetării ei.

Citeşte şi: Cele mai bune cărţi scrise vreodată, votate de 125 de scriitori contemporani

Participanţii  sunt provocaţi ca în decursul a 24h să găsească momentul potrivit şi să îşi toarne apă cu gheaţă pe cap, iar mai apoi să meargă să doneze bani pentru cercetarea antidotului maladiei.

Deşi originea ideii nu este pe deplin cunoscută, aceasta a devenit populară pe social media în zonele din nordul Statelor Unite şi mai apoi în India, iar numele original este : „Cold Water Challenge”.

“Isteria “  provocată pe site-urile de socializare

De îndată ce oamenii de afaceri, dar şi vedetele lumii au acceptat provocarea şi au urcat filmuleţele pe toate site-urile de socializare, tinerii din fiecare colţ de ţară au acceptat provocarea, mai mult  sau mai puţin luând-o cu adevărat  în serios sau dimpotrivă, ca pe-o joacă.

În România, Asociația MaiMultVerde a adoptat aproape imediat campania Ice Bucket Challenge și îi provoacă pe participanți să doneze bani, orice sumă de la 10 lei în sus, care echivalează cu plantarea unui copac şi să își toarne o găleată de apă cu gheață pe cap.

Se schimbă jocul

Cert este că cel puţin Ice Bucket Challenge a reuşit să mobilizeze oameni cu diferite vârste, din întreaga lume, de la vedete la oameni simplii şi să dovedească încă o dată puterea social media. Totuşi, aşa cum un joc devine plictisitor la un moment dat, şi  Ice Bucket Challenge este înlocuit de o nouă provocare apărută în rândul tinerilor: Book Bucket Challenge sau „Provocarea găleţii cu cărţi”. Ce-i drept, nu se pune problema donării unei cărţi, însă participanţii trebuie să posteze pe contul lor de Facebook titlurile a 10 cărţi preferate.

Citeşte şi: Literatura este asasinata

O provocare de nerefuzat, ar spune unii. De aceea, vă provocăm şi noi să ne spuneţi în rubrica de comentarii care sunt cele 5 cărţi preferate ale voastre şi să daţi ştafeta mai departe! Cele mai amintite titluri vor apărea într-un top al cărţilor recomandate de cititorii Zig Zag.