1. Poarta Brandenburg (Brandenburger Tor)

 

 

Simbol de stat, Brandenburger Tor este una dintre principalele obiective turistice din Berlin. Aceasta este situată in partea centrală a orașului (Berlin – Mitte), la unul dintre capetele faimosului bulevard Unter den Linden („Sub tei” – denumit după arborii plantați de-o parte și de alta, de-a lungul arterei pietonale a bulevardului).

 

Citeşte şi: Locuri de vizitat: Timisoara – sufletul Banatului sau “Mica Viena”

 

Ceea ce puțini știu este faptul că pe partea stângă a Brandenburger Tor-ului se află Hotelul Adlon, la balconul căruia s-a consumat bine cunoscuta scenă în care Michael Jackson l-a arătat lumii întregi pe primul său copil (gest pentru care a fost aspru criticat la acea vreme). 

 

2. Gara Centrală (Berlin Hauptbahnhof)

 

 

Inagurată în anul 2006, după o perioadă lungă de renovări, Gara Centrală este spectaculoasă prin grandoarea sa. Este o construcție din sticlă și oțel pe cinci nivele și este gazda a numeroase magazine și restaurante.

 

3. Clădirea Parlamentului (Reichstagsgebäude)

 

 

Una dintre principalele atracții turistice ale Berlinului este clădirea în care au loc reuniunile legislativului german. Grav afectată în timpul Războiului Rece, clădirea Parlamentului a fost restaurată între anii 1961-1964.  Reichstagsgebäude este impresionantă prin masivitatea sa, însă adevăratul punct de interes al construcției îl reprezintă cupola de sticlă situată pe acoperișul clădirii, care oferă o vedere panoramică a orașului.

 

4. Catedrala din Berlin (Berliner Dom) și Insula Muzeelor (Museumsinsel)

 

 

O altă clădire extrem de impresionantă este Catedrala din Berlin, o construcție impunătoare ce pare să domine partea centrală a orașului. Construită în stilul baroc, Domul din Berlin are 115 metri înălțime, oferind și el o priveliște minunată asupra capitalei Germaniei.

 

În imediata vecinătate a Domului se află Insula Muzeelor. Aceasta și-a căpătat numele datorită poziției sale, fiind încadrată de două dintre brațele râului Spree. Insula găzduiește cinci muzee, cunoscute la nivel internațional:  Altes Museum, Neue Museum, Alte Nationalgalerie,  Bode Museum și Pergamon Museum.

 

5. Turnul televiziunii (Fernsehenturm) și Alexanderplatz

 

 

Construit între 1965-1969, turnul televiziunii are o înălțime de 368 metri și este un simbol al orașului Berlin. Turnul este cea mai înaltă construcție din Germania, iar sfera din vârful acestuia  găzduiește un restaurant care face rotații de 360˚.

 

Din turnul televiziunii, vizitatorii au posibilitatea de a vedea chiar și la 42 de kilometri distanță, într-o zi cu cer senin. Alexanderplatz este o piață publică, aflată lângă turnul televiziunii. Aceasta este înconjurată de centre comerciale și chiar peste drum de Alexanderplatz se află mall-ul Alexa.

 

6. Loxx- Berlinul în miniatura (Loxx Miniaturwelten-Berlin)

 

 

Pentru cei fascinați de circuite de cale ferată sau pentru cei care nu apucă să viziteze întreg Berlinul, există Loxx-muzeul miniatural. Cu un circuit de cale ferată de aproximativ 4.15 kilometri, 400 de trenulețe, 10.000 de mini-autovehicule, un aeroport și mai mult de 50.000 de figurine umane, muzeul Loxx este fascinant atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Din 20 în 20 de minute se lasă noaptea peste Berlinul în miniatură, orășelul fiind astfel luminat de peste 18.000 de beculețe.

 

7. Postdamer Platz

 

 

O altă piață publică importantă din Berlin este Postdamer Platz. Aceasta a fost denumită după orașul Postdam, situat la 25 de kilometri de Berlin și marchează punctul în care vechiul drum care venea dinspre Postdam se întâlnea cu zidul Berlinului, la Poarta Postdam.

 

8. Columna Victoriei 

 

 

Columna a fost construită pentru a comemora victoria Prusiei împotriva danezilor, însă până în anul 1873 când a fost finalizată, Prusia înregistrase victorii și împotriva austriecilor și a francezilor, dând astfel o nouă semnificație monumentului. În vârful coloanei se află Victoria, un înger din bronz care are o înălțime de 8,3 metri și cântărește nu mai puțin de 35 de tone.

 

9. Galeria de Est (East Side Gallery)

 

 

Este un monument internațional dedicat libertății și este format dintr-o bucată din zidul Berlinului, lungă de 1,3 km. Pe această parte din zid, pictori din întreaga lume au pictat 105 picturi în anul 1990, galeria fiind, probabil, cea mai longevivă galerie în aer liber din lume.

 

10. Stadionul Olimpic (Olimpiapark Berlin)

 

 

Stadionul Olimpic a fost contruit special pentru găzduirea Jocurilor Olimpice din 1963. Pe acest stadion s-au adunat un număr record de 110.000 de oameni, în timpul unui meci de baseball. La ora actuală, bazinul olimpic este deschis publicului, numărându-se printre cele mai populare ștranduri din Berlin. 

 

11. Grădina Zoologică și Aquarium-ul

 

 

Deschsă încă din anul 1844, grădina zoologică se întinde pe o suprafață de 34 de hectare și adăpostește un număr de 17.500 de animale din 1.500 de specii diferite.

 

12. Muzeul de Tehnică (Deustches Technikmuseum)

 

 

Fondat în anul 1982, muzeul conține o multitudinde de colecții științifice și tehnice. Cu toate că mare parte dintre acestea au fost distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, muzeul găzduiește o gamă largă de obiecte tehnologice vechi și noi, dar și o bibliotecă bine aprovizionată privind istoria tehnologiei.

 

13. Palatul Charlottenburg (Schloss Charlottenburg)

 

 

Charlottenburg este cel mai mare palat din Berlin si a servit drept rezidența Familiei Regale Hohenzollern. Decorat în stil baroc si rococo, palatul a fost cosntruit la sfârșitul secolului al XVII-lea. Grădinile palatului deservesc acum drept parc deschis publicului.

 

Citeşte şi: Enschede, Olanda: De la dezastru la evoluţie. FOTOREPORTAJ