Potrivit World Records Academy, România deține un nou record mondial la capitolul „Cea mai mică bancnotă din lume”. Bancnota românească care a primit această distincție este una cu valoarea nominală de 10 bani, fiind emisă în anul 1917, de Ministerul de Finanțe al României, printr-o emisiune de urgență din timpul Primului Război Mondial.

 

Citeşte şi: Moneda Euro ar putea „exploda”

 

Bancnota de 10 bani măsoară 27,5 x 38 de milimetri și este colorată cu verde și portocaliu. Se poate observa anul de emisie și cuvântul „România”, iar pe avers apare chipul Regelui Ferdinand I al României (1914-1927), pe revers fiind vizibilă stema țării noastre.

 

Această bancnotă deține de asemenea și un record național, fiind bancnota cu cea mai mică valoare nominală din emisă vreodată.

 

 

Alte recorduri interesante înregistrate de World Records Academy, în domeniul numismaticii:

 

Cea mai scumpă monedă din lume, „vulturul dublu” din anul 1933, reprezentând o monedă din aur de 20 de dolari care a fost vândută la o licitație organizată de casa Sotheby’s, la New York, pe 30 august 2002, la prețul de 7.590.020 de dolari.

 

Citeşte şi: Românii îşi doresc monarhie

 

Cea mai mare colecție de monede de argint din lume este formată din 1600 de piese unice, din toată lumea, aceasta aparținându-i mexicanului José Manuel Costa Lavín.