O lume în care prin efectuarea unui simplu test de sânge s-ar putea detecta apariția unei tumori incipiente părea destul de departe, până în acest moment.

 

Citeşte şi: Ana Ropot – moldoveanca de 24 de ani care a cucerit China

 

Datorită celui mai nou efort în acest domeniu, cercetătorii Universității John Hopkins, Rebecca Leary, Luis Diaz și românul nostru Victor Velculescu, profesor de oncologie și co-director al Cancer Biology Program din cadrul Universității John Hopkins, au reușit să conceapă metoda prin care să identifice ADN-ul unei tumori, fără a-i cunoaște structura genetică.

 

 

Cercetătorii au reușit să demonstreze că ideea lor poate fi aplicată, iar rezultatul acestei cercetări a fost publicat în jurnalul științific Science Translational Medicine. 

 

Victor Velculescu a explicat pentru ScienceNOW ce a descoperit echipa sa: „Această metodă poate avea întrebuințări multiple”, printre care se numără detectarea cancerului. Acest tip de test poate fi folosit și pentru a decide ce tip de medicament i se potrivește fiecărui pacient.

 

Carlos Caldas, un specilist din cadrul Cancer Research UK Cambridge Research Institute, consideră că testele concepute de cei trei cercetători ar putea fi folosite în clinici în următorii 5-10 ani.

 

 

În urma acestei realizări, iar dacă testul conceput de echipa aflată sub conducerea Profesorului Velculescu se va arăta un succes, previziunea profesorului Irinel Popescu, Președintele Academiei Medicale, este că Victor Velculescu ar putea fi unul dintre cei doi cercetători români cu șanse de a câștiga Premiul Nobel.

 

Irinel Popescu: “Victor Velculescu şi George Călin au potenţial să obţină premiul Nobel pentru Medicină”

„Cercetători cu potenţialul lui George Emil Palade există şi acum. Aş putea enumera pe Victor Velculescu şi George Călin. Sunt doi cercetători români care lucrează în SUA şi ambii au potenţial să obţină Premiul Nobel. Apoi, în această linie, lucrează şi Dan Duda. Victor Velculescu, profesor la Universitatea John Hopkins din Maryland, a pus la punct primul test genetic din lume capabil să identifice, pornind de la o simpla analiză de sânge, biomarkerii specifici tumorilor”, a declarat Profesorul Irinel Popescu.

 


Victor Velculescu, prin realizarea sa, care ar putea schimba întreagă lume, este încă un român cu care ne mândrim, este încă un român care ne face cinste în afară.

 

Citeşte şi: TOP 20 cele mai importante evenimente din Romania in 2012

 

Sperăm ca întreaga cercetare realizată de echipa sa să fie pusă în practică cât mai curând, având în vedere că acest test ar ajuta milioane de oameni din întreaga lume.

 
Cinste MARILOR ROMÂNI!