Anul 2011 a fost un an plin de evenimente, mulți jurnaliști, lideri de stat și oameni din toate țările lumii considerându-l cel mai încărcat an din istoria recentă a planetei. Un an presărat cu evenimente bune și evenimente rele, un an care va rămâne în mintea oamenilor prin numeroasele schimbări de natură politică, economică și socială care au fost aduse întregului glob.

 

 1. Uciderea lui Osama bin Laden

 

 

 

Pe data de 2 mai a acestui an, cel mai căutat terorist al planetei, Osama Bin Laden a fost omorât într-o o operațiune militară efectuată de forțele americane în Pakistan. Osama Bin Laden era inclus pe lista FBI a celor mai căutați teroriști pentru implicarea sa în bombardarea ambasadei Statelor Unite ale Americii în anul 1998 și pentru atacurile din 11 septembrie 2011(9/11) asupra turnurilor World Trade Center. FBI a oferit o recompensă de 25 de milioade de dolari pentru oricine oferea informații care duceau la capturarea acestuia.

 

 2. Tsunami în Japonia

 

 

Pe 12 martie, în Japonia, a avut loc un cutremur extrem de puternic, urmat de valuri tsunami care au distrus tot ce le-a intrat în cale. Cutremurul produs în „Țara soarelui răsare” este printre cele mai mari înregistrate în istoria recentă a lumii, acesta distrugând mii de clădiri și lăsând în urmă peste 20.000 de victime. Conform estimărilor, pe lângă oamenii afectați de cutremur și tsunami, Japonia a pierdut aproximativ 300 de miliarde de dolari în urma acestei catastrofe.

 

 3. Occupy Wall Street (OWS)

 

Occupy Wall Street este o mișcare de protest începută pe data de 17 septembrie 2011 în Parcul Zucotti din New York, în districtul financiar Wall Street. Mișcarea a fost inițiată de grupul de activiști canadieni Adbusters. Protestele sunt bazate pe inegalitatea de șanse din punct de vedere economic și au ca scop înlăturarea corupției și a lăcomiei prin care sunt caracterizate marile corporații.

 

Sloganul mișcării OWS este „We are the 99%” („Noi suntem cei 99%”) și face referire la inegalitatea venitului și a averii în lume. Mișcarea a căpătat amploare în toată lumea și se află încă în desfășurare.

 

 4. Moartea lui Kim Jong-il

 

Kim Jong-il s-a născut pe 16 februarie 1941, numele său real fiind Yuri Irsenovich Kim. Dictatorul nord-coreean a decedat în data de 17 decembrie 2011, ca urmare a unui infarct miocardic suferit în timp ce mergea cu trenul. Crainicul televiziunii naționale din Coreea de Nord a anunțat cu lacrimi în ochi că liderul Kim Jong-il a murit din cauza unei „mari epuizări mentale și fizice”.

 

Dictatorul nord-coreean a fost cel care a transformat armata Coreei de Nord în a patra cea mai mare armată activă din lume.

 

 

 5. Capturarea și uciderea Colonelului Muammar Muhammad Abu Minyar Gaddafi

 

 

Colonelul Muammar (Muhammad Abu Minyar) Gaddafi, a fost liderul Libiei din 1969 până în anul 2011. Acesta a obținut puterea după un război civil, iar în urma celor 41 de ani cât a condus țara din norul Africii, Gaddafi a devenit al patrulea cel mai longeviv lider fără sânge roial din 1900 până în prezent. De asemenea, el a devenit cel mai longeviv lider arab din istorie.

 

Pe 20 octombrie, forțele anti-Gadaffi l-au capturat în orașul său natal, Sirte, rebelii omorându-l ulterior pentru a preveni orice posibilitate ca Muammar Gaddafi să scape.


 

 6. Primăvară Arabă

 

 

Primăvară arabă este termenul folosit pentru a numi valul revoluționar de demonstrații și proteste care au loc Nordul Africii și în Orientul Mijlociu, acestea începând cu 18 decembrie 2010.

 

Până în prezent au avut loc revoluții și ample mișcări de protest în Tunisia, Egipt, Libia, Bahrein, Siria, Yemen, Algeria, Irak, Iordania, Kuweit, Maroc și Liban. În urma acestor ample mișcări au fost demiși lideri de stat, unii au fost chiar omorâți, iar în majoritatea statelor s-au efectuat schimbări în constituție, la cererea protestatarilor.

 

 

 7. Moartea lui Steve Paul Jobs

 

 

Steve Jobs s-a născut pe data de 24 februarie 1955 și a murit pe 5 octombrie 2011. Recunoscut în întreaga lume ca un lider carismatic și ca unul dintre pionierii revoluției calculatoarelor personale, acesta a decedat ca urmare a cancerului la pancreas de care suferea.

 

Fiind cofondator al companiei Apple Inc și fondator al companiei Pixar Animation Studios, și-a câștigat faima prin inovațiile aduse în domeniul calculatoarelor, milioane de oameni comemorând moartea sa.

 

 

 8. Nunta regală

 

 

Nunta dintre Prințul William, Duce de Cambridge, și Catherine Middleton a avut loc pe data de 29 aprilie la Westminster Abbey în Londra. Prințul William, cel mai în vârstă dintre fiii Prințului Charles, Prinț de Wales, a cunoscut-o pe Catherine Middleton în anul 2011 când erau studenți amândoi la Universitatea St. Andrews. Din acest punct până la nuntă au mai durat câțiva ani.

 

Costurile nunții s-au ridicat la aproximativ 20 de milioane de lire sterline și au participat celebrități și familii regale din întreaga lume. Evenimentul a fost transmis în direct de televiziuni de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

 

 

 9. Sfârșitul războiului din Irak

 

 

Pe data de 14 decembrie, după aproximativ 9 ani de război, trupele americane au părăsit Irakul. În timpul acestui război, aproximativ 4.500 de soldați americani și peste 100.000 de irakieni au murit, iar costurile pentru Statele Unite ale Americii se ridicムla 1000 de miliarde de dolari.

 

Coborârea steagului american în Baghdad marchează în mod formal terminarea războiului din Irak, președintele american Barack Obama declarând că irakienii pot spera acum la un viitor mai bun, un viitor liber, un viitor în care ei sunt proprii lor stăpâni.

 

 

10. Demisia lui Muhammad Hosni Sayyid Mubarak

 

 

Hosni Mubarak este fostul lider egiptean, al patrulea președinte al Egiptului, din 1981 până în 2011. Mubarak a fost ales vicepreședinte al Egiptului în anul 1975 și a fost desemnat președinte pe data de 14 octombrie 1981, după ce președintele Anwar El Sadat a fost asasinat.

 

Mubarak a părăsit Egiptul după 18 zile de demonstrații în timpul revoluției egiptene de anul acesta, iar pe 11 februarie, vicepreședintele Omar Suleiman a anunțat demisia lui Hosni Mubrak și trecerea puterii în mâinile Consiliului Suprem al Forțelor Armate.