SWIFT(Society for the Worldwide Interbank Financial Telecommunication), autoritatea care gestionează tranzacțiile bancare globale, a anunțat că statul Iran va fi scos din sistem duminica aceasta pentru a înăspri sancțiunile deja convenite.

 

Citeşte şi: Ţările care vor fi principalele puteri economice în 2050

 

Mișcarea va izola Iranul din punct de vedere financiar, măsură care va duce la incapacitatea banilor de a circula în afara țării prin intermediul canalelor oficiale bancare.

 

Acest lucru va afecta și industria petrolului, dar va avea un impact major asupra iranienilor care lucrează în afară și trimit bani înapoi în țară. Sancțiunea urmează deciziile UE care s-a pronunțat clar împotriva programului nuclear al Iranului.

 

Statele Unite ale Americii și aliații lor acuză statul din Orientul Mijlociu că a început fabricarea unor arme nucleare, acuzații pe care Iranul le contestă vehement.

 

Aproape toate tranzacțiile bancare trec prin Belgia, locul unde este situat sediul central SWIFT, care este considerat ca fiind „lipiciul” care ține sistemul financiar unit. Duminica aceasta, SWIFT va scoate din circuitul bancar internațional statul Iran, măsură echivalentă practic cu prăbușirea economică a țării sancționate.

 

Statele din vecinătatea Iranului au început deja să nu mai accepte propuneri de afaceri venite din partea companiilor iraniene, fapt care afectează în mod direct întreaga economie națională a statului.

 

Citeşte şi: Cum va evolua preţul petrolului în 2012 – Ce cred analiştii?

 

Sancțiunea poate fi ridicată doar în momentul în care Iran va aduce lămuriri privind programul său nuclear, lămuriri care nu vor fi oferite prea curând, conform declarațiilor liderilor iranieni.

 

Foto: Global Post