Google ar putea fi un instrument foarte util pentru sociologi, dacă aceştia s-ar uita la sugestiile de căutare pentru cuvintele-cheie folosite de o anumită categorie socială. După succesul campaniei „Românii sunt deştepţi”, tot mai mulţi extind ideea şi îşi pun problema folosirii motorului de căutare şi în scopul unor mici cercetări.

 

Un articol interesant, scris de Daniel Borgula ,pune problema celor mai neliniştitoare preocupări ale românilor pe Google.ro, în funcţie de vârstă. Se pare că tinerii şi tinerele de 15 ani se adresează mototului de căutare referindu-se la probleme de natură sexuală. Astfel, la interogarea „am 15 ani”, sugestiile Google sunt următoarele: „şi sunt virgin”, „şi nu am prietenă”, „şi vreau să-mi încep viaţa sexuală”, „şi vreau să mă angajez”, „şi nu am prieten”, „şi sunt gravidă”.

 

Problema virginităţii este în top şi pe Google.com, dar apare ca prima sugestie doar la intergoarea în engleză, pentru vârsta de 20 de ani. În schimb, dacă sunt tastate cuvintele „I am 15 and”, motorul de căutare pune pe primul loc graviditatea în clasamentul preocupărilor. Pentru limba franceză, lucrurile par mai serioase întrucât sugestiile vor fi legate de fumat şi de homosexualitate. Oricum, mai în orice fel s-ar cauta, chiar şi la 50 de ani, problemele cele mai apăsătoare sunt de natură sexuală şi fac referire îndeosebi la virginitate.

 

Pe de altă parte, cam toate popoarele sunt catalogate negativ de Google.com, englezii, italienii, francezii, germanii, spaniolii fiind toţi „prost-crescuţi” în sugestiile de căutare pentru limba engleză. De americani nu mai vorbim, aceştia lăsându-se poate cei mai nesocotiţi de giganticul motor de căutare care şi-a lansat şi reţea de socializare şi care ameninţă să devină o bază de date mai impunătoare decât Facebook.

 

Revenind la lucrurile amuzante, „românii” pur şi simplu… „au talent”, iar „Barack Obama” este asociat cu „antichrist”. Aşadar, jocul poate fi interesant şi atractiv. Recomand introducerea sintagmelor: „barbat” care primeşte sugestia „caut bărbat”, „femeile au” asociat cu „mărul lui Adam”, respectiv „prostată” şi „bărbaţii sunt ca” care primeşte sugestia „bluetooth-ul”.