În vreme ce locurile în care s-a născut Constantin Brâncuşi zac de mult timp uitate de autorităţi, locuitorii împreună cu mai multe organizaţii de profil au decis să găsească pe cont propriu soluţiile pentru a revaloriza această zonă cu potenţial turistic extraordinar. Astfel, cu multă muncă şi cu un gram de bunăvoinţă a fost posibil ca în perioada 6-13 octombrie să se organizeze în Comuna Peştişani o serie întreagă de evenimente dedicate marelui sculptor român.

 

 

 

Citeşte şi: Brancusi, readus in tara ignorantei

 

 

În paralel cu festivităţiile de celebrare a Semicentenarului Liceului Constantin Brâncuşi şi Festivalul Răciturilor, Agenţia de turism LAR Tours împreună cu Pensiunea Casa Brâncuşi şi Fundaţia Casa Brâncuşi-Hobiţa au organizat prima tabără internaţională de sculptură în lemn şi prima expoziţie de caricatură a lui Horaţiu Mălăele, la Peştişani-Hobiţa.

 

 

Tabăra de sculptură a însemnat o oportunitate grozavă pentru iubitorii de artă, care au putut să-i vadă cu ochii lor pe artişti lucrând.

 

 

Totodată, sculptorii care au participat la eveniment s-au declarat mai mult decât încântaţi de experienţa care li s-a oferit, în cadrul taberei având şansa să facă schimb tehnici şi să se bucure de un contact direct cu publicul. Printre ei s-au numărat Decebal Crăciun, Florin Hutium, Nicolae şi Ana Maria Negara din România, Kolumban Antal din Ungaria şi Ivan Kanchev din Bulgaria.

 

 

 

 

 

„Foarte faină iniţiativa. Poate tocmai pentru că a fost pe plan privat. Ne-am simţit foarte bine, am avut toate materialele asigurate, atmosfera plăcută, peisaj frumos. A fost interesant, am cunoscut oameni, am legat prietenii, am schimbat tehnici.” (Kolumban Antal – Ungaria).

 

„Din punctul meu de  vedere aceasta tabără a fost un eveniment reuşit şi, având în vedere faptul că este la prima ediţie, a depăşit aşteptările noastre. Ne-am simţit extraordinar, organizatorii şi gazdele sunt oameni minunaţi, demni de cele mai alese cuvinte. În plus, colectivul a fost unul închegat şi, chiar din prima zi, am simţit că formăm o  adevărată echipă.” (Ana Maria Negara – România)

 

 

„Este adevărat că mulţi artişti se retrag în atelierul lor, departe de privirile curioase ale publicului, pentru  a crea însă, în cazul de faţă a fost o placere să putem comunica, să vorbim despre proiectele  noastre sau despre sculpturile care urmau să se nască. Personal agreez astfel de experienţe, consider că artistul contemporan trebuie să interacţioneze cu publicul. (Ana Maria Negara – România)

 

 

 

 

 

„A fost o reuşită şi evenimentul şi-a atins scopul, mai ales că a fost primul simpozion de acest fel după 33 de ani. Artişii au fost la înălţime. Sperăm să participăm şi anul viitor. ”  (Decebal Crăciu – România)

 

 

„A cunoaşte artişti din alte zone este un fapt extraordinar pentru că se nasc proiecte noi. Se discută despre arta, istoria artei, lumea  artei, scopul artei, felul în care fiecare vedem viitorul artei şi implicit al artistului contemporan. Părerile şi informaţiile sunt diverse şi la fel de  diferite ca şi influenţele zonelor unde ne-am format ca artişti.


De obicei, datorita schimbului de cunoştinţe în domeniul artei,  după astfel de  evenimente  bagajul cultural devine mai  vast. De aceea consider că, pe lângă sculpturile care ar trebui să rămână sute de  ani în urma noastră (în cazul în care nu sunt distruse), bagajul informaţional format în timpul acestei tabere este, pentru mine, cel mai important rezultat al întâlnirii atât cu ceilalţi  artişti, cât şi cu organizatorii sau publicul.”
(
Ana Maria Negara – România)

 

„Îmi doresc foarte mult ca astfel de iniţiative să inspire în mod pozitiv şi să atragă după sine şi alte evenimente de tipul celui din Peştişani, la fel de mult cum mi-aş  dori ca  această tabără să atragă atenţia autorităţilor în vederea restaurării şi conservării sculpturilor de pe malul râului de la Hobiţa.


Nu ar trebui  uitat faptul că  o bună  parte  din cei care au creat acolo, acum, sunt oameni ale căror nume au o puternică rezonanţă atât în lumea artei  româneşti cât şi în lumea artei mondiale.”
(Ana Maria Negara – România)

 

 

 

 

 

Citeşte şi: Deliciile Bucurestiului din Belle Époque. Cum arata Casa Angelescu restaurata, Palazzo Lido de astazi

 

Pentru Directorul Agenţiei Lar Tours, Vasile Brâncuşi, nu este la primul eveniment de acest tip pe care îl organizează, iar investiţia face întotdeauna toţi banii, aducând o experienţă inedită vizitatorilor şi satisfacţie localnicilor. Mai mult, tabara din acest an lasă în urmă mărturia cea mai vizibilă a strădaniei tuturor celor care au făcut acest eveniment posibil. Lucrările realizate de artişii participanţi în saptamâna 6-13 octombrie pot fi vizitate liber, non-stop, ele formând un ansamblu unitar în curtea Pensunii Casa Brâncuşi, de la intrarea în Peştişani, drumul Târgu-Jiu-Tismana.