Fiindcă azi vorbim de poveşti, aş putea să îi spun chiar „Povestea unui concurs „, doar că, el mai are o etapă. Una frumoasă şi, să sperăm fericită.

Pentru mine, va fi oricum una fericită. Aşa am ajuns să ascult voci absolut minunate şi să cunosc talente autentice şi veritabile. Departe de lumea prelucrărilor de voce, a sintetizărilor, a punerii lor într-un background cu clip. Mi-a plăcut. A fost un concurs frumos. Fiecare dintre concurenţi mi-a dăruit ceva. O emoţie. O trăire. O bucăţică dintr-un vis. Şi, le-am primit pe toate simţindu-mă oarecum privilegiată că mi-au dat voie să intru în lumea lor cu atât de multe culori şi sunete.

Şi, din atât de mulţi, au ajuns să rămână patru finalişti. Patru oameni frumoşi. Deosebiţi. Fiecare în felul lui. Unii, sunt la început de drum, de viaţă chiar. Alţii, au adunat experienţe ami multe în cartea lor, dar tot la început sunt într-un fel sau altul.

Am să încep cu micile, dar marile voci ale concursului… Iuliana Pușchilă – Vocea României şi Cristian Sanda. Doi copii :). Doi tineri deosebit de talentaţi şi frumoşi. Ambiţioşi. Nu. Greşesc. Ambiţia e o trăire ce ţine de răutate. Orie ei, nu au nimic rău în ei. Au doar strălucire şi minune. Ca o corolă a celor de vârsta lor. Doi tineri…perseverenţi. Iar vocile lor indiferent cât ambitus au, dincolo de toate, cunt nişte voci calde. Profunde. Când mă uit la ei zâmbesc. Sunt mamă şi mă gândesc câtă fericire poate fi în sufletele părinţilor lor. Şi câtă fericire poate fi în sufleţelele lor. Au reuşit. Indiferent de rezultat, ei au reuşit. Să ofere foarte mult publicului. Şi, le mulţumesc!

Am să continui, cu o altă voce remarcabilă. Caldă şi ea. Frumoasă. Pătrunzătoare. Un om care a oferit momente deosebite în acest concurs. O voce despre care unii spun că este „vocea perfectă”, iar eu nu am să îi contrazic. Cine sunt eu să spun că Dragoş nu este vocea perfectă? Este. Pentru aceia care s-au regsăit în sentimentele oferite de el şi se regăsesc în muzica sa, Dragos Chircu este vocea cea mai frumoasă, cea mai bună, iar el este concurentul cel mai talentat. Pentru Dragoş însă, totul este un întreg mult mai mare. Este reprezentaţia visului său. Şi eu cred, că a făcut un spectacol de voce pe care nu îl vom uita. Indiferent dacă l-am votat sau nu pe el. Dincolo de aceste voturi, rămâne respectul şi consideraţia pentru artistul Dragoş Chircu. Şi, îi mulţumesc de asemenea! I-aş spune chiar, auzind în interviu, că a vrut să se retragă din muzică…să nu mai gândească aşa. Ar fi o mare pierdere pentru cei ce iubim muzica.

Şi, am să închei, începând aşa…”A fost odată ca şi niciodată o voce magică”…vocea pe care am ales-o eu să-mi fie la vreme bună şi la vreme rea. O voce despre care unii spun că nu e perfectă. Nu e! Dar este singura imperfecţiune care bate după tactul inimii. Acolo e născută vocea lui. În inimă! De acolo curge. De acolo răzbate. De acolo ţâşneşte ca un strigăt, ca un râset, ca o lumină, ca o bucurie, ca o tristeţe. E vocea care poate plânge în note muzicale. Şi atinge.

Stan Stefan, nu este un om al concursurilor. Aşa cred eu. De ce spun asta? Pentru că acolo, pe scena aceea, de unde prieteni de ai lui, oameni de care s-a ataşat…sunt eliminaţi…el nu se simte în largul lui. Este ca şi o pasăre ce îşi închide aripile pe dinăuntru şi îl doare cerul albastru. El îşi doreşte să câştige, dar nu să triumfe! Iar asta îl face să simtă totul la altă intensitate dintr-o altă perspectivă. Cea a omului care iubeşte oamenii foarte mult.

Opriţi-l pe Ştefan pe stradă. Sau în parc. Sau abordaţi-l într-o cafenea. Puneţi-i un microfon în mână şi cereţi-i să cânte orice melodie. Nu are importanţă genul. Ştefan poate cânta orice. Poate fi oricine vrea el să fie din lumea muzicii. Şi se va ridica, va zâmbi senin, detaşat…va radia pur şi simplu şi va cânta cum nu foarte mulţi ştiu că o poate face. Iar asta, pentru că scena lui Ştefan este oriunde, unde se cântă fără ca muzica să însemne descalificări. Acolo, el este în elementul lui. El, iubita sa muzica şi noi…publicul.

Unii, i-au reproşat lipsa studiilor muzicale. Asta denotă carenţă în ale muzicii. Sunt foarte multe voci remarcabile ale lumii care nu au avut şi nu au aşa ceva. Singurul care ne poate promova în viaţă este Dumnezeu când ne dăruieşte acest talent: vocea! Studiile, ne pot doar perfecţiona, ajusta sau uneori…depersonaliza. Depinde. Cunosc voci remarcabile, care se joacă, pur şi simplu cu notele, cu octavele. Fac din ele tot ce vor ei. Dar, sunt personaje mediocre pe scena muzicală. De ce? Nu atacă portativul cel mai important în muzică. Sufletul celui care ascultă! Nu îşi fac culcuş în inima publicului. Ei cântă doar impecabil!

Ştefan însă deschide sufletul ca pe o carte şi scrie acolo tot ce vrea el. Tot ce credem că avem, dar constatăm că ne lipseşte cu desăvârşire când îl ascultăm. Ştefan este magicianul meu preferat. Mereu scoate ceva nou din mâneca vocii sale şi o dăruieşte…ca pe un trandafir dincolo de timp şi cadru!

Ştefan este povestea mea muzicală preferată! Povestea mea de om preferată! Şi, doar de acum, a începit el să se scrie în această aventură frumoasă, delicată, deosebit de generoasă…muzica!

Îi mulţumesc şi mă bucur că ştie asta. Pentru Ştefan, susţinătorii lui nu sunt nişte anonimi, nişte taste de mobil, nişte numere 1276. Pentru Ştefan suntem fiecare un nume, un chip şi uneori o voce. Un om de al cărui zâmbet se bucură întorcând mii de zâmbete înapoi!

Pe 26 Decembrie, va fi un spectacol minunat. Ştiu. Toţi ne veţi dărui minuni. Dintre toate minunile, fără să îmi doresc a răni pe cineva, o aştept cel mai mult pe a lui Ştefan. Şi-mi doresc ca viaţa să îi dăruiască şi lui una. Aceea de a câştiga! Să sperăm că Moşul va veni de două ori la el. O dată cu daruri de la cei dragi, iar a doua oară cu o steluţă…aceea a unui vis împlinit!

Să cânţi pe scena aceea ca şi cum obişnuieşti să o faci oriunde te opreşte cineva! Cântă aşa cum cântă Ştefan…băiatul care îngâna fără nici un complex „Enigmatici şi cuminţi”!…şi transformă-i pe toţi cei care te ascultă în acel bătrân care ţi-a spus: „Măi băiete, tu vei ajunge mare!” :)!

Mult succes tuturor concurenţilor! Mult succes antrenorilor! Mult succes Ştefan!