Guvernul a aprobat ieri noul Cod Fiscal, care urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2012. Modificările Codului Fiscal vizează combaterea evaziunii fiscale prin introducerea unui sistem „de obţinere a calităţii de plătitor de TVA şi a menţinerii calităţii plătitorului de TVA”. Contribuţiile pentru sănătăte, impozitele în agricultură şi accizele la motorină sunt doar câteva dintre domeniile în care sunt introduse modificări.  În cadrul aceleiaşi şedinţe, s-a aprobat prin ordonanţă de urgenţă majorarea cotei de participare a României la capitalul social al FMI.

 

 

Printre modificările aduse Codului Fiscal se regăsesc creşterea accizelor la motorină, de la 1 ianuarie, cu 4,4%, de la 358 euro la 374 euro/tonă şi măsurile de sprijinire a contribuabililor din sistemul bancar, care aplică Standardele Internaţionale de Raportare Financiară.

 

Pe de altă parte, vor fi menţinute şi în 2012 accizele la cafea, în ciuda faptului că eliminarea lor era programată încă din 2010.

 

Noul Cod Fiscal prevede şi o serie de măsuri pentru integrarea într-un sistem legal a celor obţin venituri din închirierea unor camere în scop turistic. Astfel, aceştia vor da o declaraţie, iar veniturile vor putea fi impozitate. “Cei care deţin până la cinci camere şi le închiriază în scop turistic nu trebuie să devină persoane fizice autorizate. Printr-o simplă declaraţie la organele fiscale, declară câte camere închiriază şi pentru ce perioadă, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie să ţină contabilitate”, a explicat ministrul Ialomiţianu.

 

Tot un sistem pe bază de normă de venit va fi utilizat şi în cazul taximetriştilor care avea posibilitatea să opteze pentru determinarea venitului sub această formulă. În acelaşi timp, se vor acorda o deductibilităţi de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul, în cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane.

 
Preluarea contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate şi cei care obţin venituri independente este o altă măsură inclusă în noul Cod Fiscal: “Până acum, aceste persoane trebuiau să meargă la ANAF să plătească impozitul pe venit, iar contribuţiile sociale la Casa de Pensii şi Casa de Sănătate.
Din 2012, aceste persoane vor plăti aceste obligaţii numai la ANAF. Este o simplificare – persoanele nu mai fac atâtea drumuri”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Pe de alta parte, s-a stabilit ca persoanele fizice sau persoanele juridice vor avea posibilitatea să solicite anularea obligaţiei de a mai fi plătitori de TVA dacă realizează o cifră de afaceri sub 35.000 de euro, conform informaţiilor publicate pe site-ul guvernului României.

 

Introducerea obţinerii calităţii de plătitor de TVA vizează, conform ministrului de Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţeanu, combaterea evaziunii fiscale:

 

“Persoanele care săvârşesc fapte de evaziune fiscală – nu depun declaraţii, se sustrag de la declarare, în urma controalelor constatăm că au introdus facturi fictive – aceste persoane nu mai pot continua ca plătitori de TVA, se va anula dreptul de plătitor de TVA. Sunt foarte multe firme fantomă şi trebuie să curăţăm sistemul de firme care încalcă legea.”

 

Pe lângă modificările aduse Codului Fiscal, în cadrul şedinţei de guvern de ieri, s-a aprobat cota de participare a României la capitalul social al FMI, care va fi majorată de la 1.030 milioane DST la 1.811,4 milioane DST.