Zoltan Mesko este un tânăr român de 25 de ani care a ajuns să facă carieră în campionatul național de fotbal american (NFL-National Football League). Povestea lui Zoltan Mesko începe în Timișoara, orașul său natal, pe care l-a părăsit împreună cu familia pentru a pleca în Statele Unite le Americii cu speranța unui trai mai bun.

 

Citeşte şi: Cel mai sigur sport extrem

 

„Știam că America va fi ca în filmele pe care le-am văzut”, spune Zoltan Mesko pentru CNN. Născut în România și fiind și el un supraviețuitor al revoluției, povestea jucătorului român de la echipa New England Patriots ar putea deveni scenariu de film la Hoollywood, după finala Super Bowl 2012 de luni dimineață.

 

 

Echipa New England Patriots a avut un drum lung de străbătut pentru a ajunge în finala de la Indianapolis, contra celor de la New York Giants, dar niciunul dintre jucătorii care vor fi pe stadionul Lucas Oil nu a parcurs un drum ca Zoltan Mesko.

 

„Am crescut în comunism până la vârsta de 3 ani și jumătate, am supraviețuit unei revoluții, în timp ce gloanțele treceau prin apartamentul nostru în Ajunul Crăciunului”, a precizat tânărul timișorean de la New England Patriots.

 

„Inflația a ajuns atât de mare încât nu mai puteam cumpăra nimic cu banii noștri, deși părinții mei erau ingineri. Câștigau echivalentul a 100$ pe lună fiecare.”, povestește Zoltan Mesko.

 

Pentru a ieși din această situație sumbră și pentru a rezolva problemele financiare, tatăl lui Zoltan a pus la cale un plan secret pentru a se muta cu întreaga familie în Statele Unite. „Tatăl meu, oarecum pe ascuns, a aplicat pentru loteria vizelor la sfârșitul anului 1996. Am primit răspunsul că eram una dintre cele 55.000 de familii din lume care au fost alese pentru a veni în America”.

 

Zoltan Mesko a ajuns în New York ca un străin care nu putea vorbi limba engleză, dar a declarat că nu a avut probleme de adaptare. „Având 11 ani, ești ca un burete. La sfârșitul verii deja prinsesem limba”. 

 

  Întrebat de reporterii de la CNN dacă ceilalți copii s-au legat de el, Zoltan Mesko a răspuns sincer: „Dacă s-a luat cineva de mine? Nu, cred că am fost acceptat foarte ușor. Nu doar pentru că eram în New York City, ci pentru că America acceptă mulți oameni”.

 

 După un deceniu petrecut în Statele Unite, Zoltan Mesko este acum complet școlit în cultura americană. A jucat fotbal american în timpul facultății la Michigan, de unde acum 5 ani a ajuns în Rose Bowl (Super Bowl-ul pentru universități) și este jucător în NFL din anul 2010.

 

 „Suntem americani mândri acum. Sărbătorim fiecare tradiție de aici.”, a concluzionat Zoltan Mesko despre el și familia sa.

 

 Familia Mesko speră că cel de-al 46-lea Super Bowl va reveni echipei lui Zoltan, care va putea să ridice sus trofeul Vincent Lombardi.

 

Povestea lui Zoltan Mesko este una de real succes, el fiind primul român din Super Bowl, aceasta fiind una dintre cele mai mari realizări pe care le poate obține un sportiv din Statele Unite ale Americii.

 

Citeşte şi: Bătălia Continentelor la International Breakdance Event 2011

 

Nu ne rămâne decât să-i ținem pumnii strânși românului nostru, Zoltan Mesko, în finala Super Bowl care va avea loc de la ora 1:30, luni dimineață. HAI Zoltan Mesko! HAI New England Patriots!