La -17°C, zeci de mii de persoane au manifestat în capitala Rusiei, dar şi în celelalte oraşe mari împotriva primului-ministru Vladimir Putin, candidat la funcţia de preşedinte. „Dorim schimbări”, se poate citi pe afişele protestatarilor, cu exact o lună înaintea scrutinului prezidenţial din 4 martie. În acelaşi timp, susţinătorii premierului au fost mobilizaţi în cadrul unei alte manifestaţii de stradă.

 

Citeşte şi: Notă pentru politicieni: Mulţimea din stradă nu e vidă!


„Uite-te în ochii noştri şi renunţă la mandat!”, spun versurile unui cântec împotriva lui Vladimir Putin. Actualul prim-ministru a deţinut funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse timp de opt ani, urmând ca la alegerile viitoare să candideze din nou.

„Mă uit la tine şi la portretele tale,
Iar tu continui să ne minţi precum „urşii” tăi.” (în limba rusă, „medvedev” înseamnă „urs”), se spune în acelaşi cântec, care a ajuns la un număr de 600.000 de vizualizări în doar 38 de ore.

Contra corupţiei epidemice

Manifestanţii reclamă încălcări ale legii electorale, în timpul alegerilor parlamentare din decembrie şi doresc să ajungă la „o democraţie adevărată” prin plecarea lui Putin.

 

 


Astfel, în decembrie, la o zi după scrutinul câştigat de partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin, 5.000 de oameni se strângeau în Moscova pentru a protesta împotriva rezultatelor la alegerile parlamentare, iar poliţiştii i-au arestat pe 300 dintre ei. Protestele au continuat, iar la scurt timp după aceea, inspectorul sanitar şef al Federaţiei Ruse, Gennadi Onischenko, a declarat că ruşii ar putea cauza o epidemie de gripă sau alte boli, dacă se vor merge la manifestaţii. De altfel, elevii au fost chemaţi la şcoală în zilele de sâmbătă, chiar la orele la care era programat protestul, pentru a susţine anumite examene.

„Războiul mitingurilor”

Sâmbătă, 4 februarie, manifestaţiile au luat amploare, răspândindu-se, în ciuda frigului glacial, în marile oraşe ale Rusiei. Vladimir Ryjkov, unul dintre organizatorii demonstraţiei de la Moscova a vorbit despre un număr de 120.000 de persoane prezente la protestul anti-Putin. În acelaşi timp, poliţia afirmă că în capitala Rusiei nu au fost decât 35.000.

 


La Sankt-Petersburg, în jur de 4.000 de persoane au protestat la -21°C, la Ekaterinburg, circa 5.000 de persoane, iar alte 2.000 de protestatari s-au adunat la Novosibirsk, în Siberia.

1.500 au participat şi la Celiabinsk, în Urali, în timp ce câte 2.000 de persoane s-au mobilizat la Tomsk şi la Krasnoiarsk, în Siberia, 700 la Krasnodar (sud) şi 1.200 la Ufa (Urali).

„Revolta” pro-Putin

La 10 kilometri distanţă de protestul de la Moscova, o alt
ă manifestaţie a susţinătorilor lui Vladimir Putin a strâns 140.000 de persoane, după cum afirmă poliţia moscovită.

Pe pancarte se putea citi: „Putin este cel mai bun dintre toţi” sau „A vota Putin înseamnă a vota raţiunea”. Premierul Vladimir Putin le-a mulţumit, vineri seara, celor care şi-au anunţat prezenţa la manifestaţia de susţinere. „Le împartăşesc opiniile”, a declarat Putin.

 

Citeşte şi: Strategia de dispersare a mulţimii. Divide et Impera


Mass-media a raportat că angajaţii din sectorul de stat ar fi fost constrânşi să participe la mitingul de susţinere, însă autorităţile au catalogat informaţiile ca fiind false şi au susţinut că se poate să fi fost acţiuni ale unor oficiali zeloşi de rang inferior.