Chiar dacă sistemul nostru imunitar are capacitatea de a ţine minte milioane de inamici, toamna este sezonul în care riscăm cel mai mult să răcim, iar vremea mai puţin prietenoasă de afară face ca viruşii să se răspândească cu mare repeziciune. Totuşi, dacă avem grijă din timp să ne pregătim pentru a lupta cu aceştia, ne-am putea mândri cu perioade de ani întregi în care nu ne-am îmbolnăvit.

 

Citeşte şi: Cum sa faci o mancare sanatoasa. 5 retete simple si rapide pentru o salata delicioasa

 

Câteva alimente foarte uşor de gasit pe piaţă, dar despre care ştim mai mult sau mai puţin au proprietăţi miraculoase, reuşind să contribuie eficient la întărirea sistemului imunitar. Printre acestea se numără cătina, echinăcea, propolisul şi măceşele.

 

Cătina conţine o mare cantitate de vitamina C, mai mult decât maceşul şi de aproape zece ori mai mult decât citricele.Totodată, aceasta mai conţine complexul B, E, P, K, F, microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier şi sodiu. Este considerată un bun antioxidant, antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Medicina naturistă o foloseşte de multe secole chiar şi în tratarea afecţiunilor ficatului, ale splinei sau ale rinichilor.

 

3.Măceşul

 

Image

 

La fel de bogat în vitamine este şi măceşul, numit pentru aceasta, “trandafirul sanătăţii”. Conţinutul de protovitamina A este de 20 de ori mai mare decat în mere, iar printre altele, în măceşe, găsim şi vitaminele B1, B2, B3, B5, K, P, PP, alfa şi beta tocoferol (vitamina E), acid nicotinic (vitamina antipelagroasa). Trebuie spus şi că măceşul poate fi considerat ca făcând parte din categoria plantelor panaceu. De aceea, ceaiul de măceşi, toamna, nu poate fi decât binevenit pentru întărirea rezistenţei sitemului imunitar.

 

 

4.Echinăcea

 

Image

 

Echinăcea a fost unul din leacurile de bază ale triburilor indiene, datorită calităţii sale de a stimula sistemul imunitar, aceasta fiind şi singura sa proprietate deosebită, dar cu efecte vizibile. Astfel, s-a descoperit că persoanele care folosesc preparate ce conţin aceasta plantă au prezentat o rată a îmbolnăvirilor respiratorii mai scăzută cu aproximativ 50% faţă de restul populaţiei.

 

Citeşte şi: Efectele sexului asupra sanatatii: 10 beneficii surprinzatoare pe care le ofera sexul

 

 

5.Propolisul

 

Image

 

Datorită unei compoziţii chimice complexe, propolisul este un produs care vine să se adreseze unei game foarte largi de afecţiuni. Derivaţii flavonici, substanţele antibiotice, balsamurile, fermenţii, microelementele (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, strontiu) sunt doar câteva dintre componentele sale. Dintre acestea, derivaţii flavtonici au cele mai importante efecte pentru sănătate, actionând asupra sitemului endocrin, a aparatului digestiv şi acţionând antimicrobian, antiparazitar si antivirotic.