Pentru a şasea săptămână la rând, duminică au avut loc din nou proteste împotriva proiectului Roşia Montană, în toată ţara. Deşi Guvernul şi Comisia parlamentară care a fost înfiinţată special pentru acest proiect a încercat să liniştească populaţia printr-o serie de discuţii purtate atât cu reprezentanţi ai socieităţii civile, cât şi cu Roşia Montană Gold Corporation, oamenii nu par deloc convinşi că acestea vor avea rezultatul aşteptat. Totodată, directorul general al RMGC a declarat săptămâna trecută că în condiţiile în care proiectul va fi schimbat, consideră că este o problemă şi nu-şi va mai menţine oferta pentru creşterea participaţiilor statului la 25%.

 


Citeşte şi: Bogdan Hossu spune NU Rosia Montana (INTERVIU)


Pentru a vedea ce spun protestatarii cu privire la toate acestea, Zig Zag Online a fost în Piaţa Universităţii şi i-a întrebat ce aşteaptă din partea Guvernului şi ce părere au despre discuţiile purtate în ultima vreme cu reprezentanţii RMGC.

 

 

Iată ce ne-au răspuns:

 

„Chestia cu locurile de muncă nu e un argument solid ca să distrugem ţara. Am văzut un filmuleţ făcut de Euronews, de oamenii din Guatemala unde Gold Corporation exploatează aurul şi a secătuit pământul, copiii aveau erupţii pe piele şi mureau pentru că aveau în apa potabilă metale grele. Aşa se poate ajunge şi la noi. În SUA, sunt 15 mii de km. de râuri poluate din cauza exploatarii cu cianură şi abia după ce au poluat atâtea mii de kilometri, au interzis prin lege exploatarea cu cianură la suprafaţă. În Europa, nu mai face nimeni aşa ceva.”

 

 

„Eu nu mai încredere în ce zice Ponta. Aşteptăm să vedem ce face.”

„Exploatarea cu cianura este poluantă. Nu contează că se poluează la Roşia Montană, se poluează apele care pot să ajungă şi la noi, inclusiv copiii noştri ar putea sa moară. Noi, să nu mai avem apă. Nu mai poţi să faci agricultură.”

 

 

 „Eu am citit un articol unde spune că Roşia Montană Gold Corporation trebuia desfiinţată de mult pentru că nu şi-a majorat capitalul social şi au făcut tot felul de tertipuri de acum nu ştiu câţi ani. Oricum cei 6% redevenţe scad odată cu inflaţia, aşa scrie în lege. Nu e normal, preţul aurului creşte. Ce legătură are cu inflaţia?”

 

 

 „Eu zic că mai bine am face turism, mai bine nu ar mai fi corupţie, mai bine ar scădea TVA-ul, mai bine i-ai baga în inchisoare pe toţi cei care fură, mai bine nu ar mai munci nimeni la negru, nici la negru, nici la gri. Dacă i-ar băga în închisoare pe toţi cei care fură, să nu mai fure niciun SRL, nici corporaţiile mari, aşa ar fi bani la buget.”

 

 

„Chestia cu garanţii mai mari pentru mediu nu mă convinge deloc. Poate altfel de exploatare, poate! Dar nu cu cianură! Ceva care să nu distrugă în halul ăsta mediul înconjurător.”

 

 

„Nu suntem de acord cu niciun fel de exploatare. Nu e de ajuns renegocierea contractului. Roşia Montană trebuie lăsată în pace, să nu se mai vorbească măcar despre posibilitatea asta, cel puţin pentru moment, până ce vor apărea tehnologii mai dezvoltate.”


Citeşte şi: Povestea unei zone minunate: Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei (DOCUMENTAR)


„Sunt sigură că dacă vom persista în a ne face auzite revendicările, guvernul va trebui să răspundă. Nu poţi sta liniştit când eşti la conducerea unei ţări şi vezi că în fiecare weekend sunt mii de oameni care protestează împotriva deciziilor luate de tine. De asta se tem cel mai tare. E o prostie să crezi că nu le pasă de ce se strigă aici. Da, sunt convinsă că protestul va efecte. Noi vom continua să ieşim.”