Banii care intrau până acum din contribuţiile românilor în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor trece, începând cu 2012, în administrarea unor companii private. Astfel, s-a pornit o nouă vânătoare de agenţi de asigurări, aşa cum s-a întâmplat şi când vorbeam de asigurarea obligatorie pentru locuinţă. Totuşi, în spatele acestor joburi care promit multe avantaje, se află o înşelătorie.

 

Anunţurile de angajare au explodat pe internet, după ce apăruse ştirea reformei în sănătate. De fapt, nu este vorba de nişte locuri de muncă propriu-zise, iar „viitorii angajaţi” sunt invitaţi să participe la nişte cursuri pentru care se percepe o taxă de la 50 la 100 de RON. În schimbul acestor bani, participanţii nu primesc nimic în afara unor promisiuni că se vor îmbogăţi cândva.

 

Ceea ce trebuie luat în considerare de către cei care sunt atraşi de o asemenea colaborare este faptul că încă nici nu se ştie forma oficială a proiectului de lege în ce priveşte reforma sănătăţii. Pe de altă parte, procedeele piramidale sunt strict interzise, dar viitorilor brokeri li se explică tocmai că fiind printre primii, trebuie să îşi aducă prietenii şi cu cât mai mulţi aderenţi vor aduce şi aceştia, cu atât vor câştiga mai mult.

 

O societate din Râmnicu-Vâlcea care are 3 angajaţi şi un capital social de 2000 de lei promite excursii exotice, apartamente şi maşini de lux, conform datelor prezentate la TVR 2.

Pe de altă parte, ceea ce se semnează în cazul asigurărilor nu poate fi o adeziune, aşa cum se face în recrutările organizate de firme obscure. În cazul asigurărilor, se semnează un contract care se încheie în două părţi, determinat cu clauze concrete, drepturi şi obligaţii de ambele părţi.

 

“Comisia de Supraveghere a Asigurărilor atenţionează opinia publică asupra apariţiei unor firme, care au început recrutările pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Naţionale de Asigurări de Sănătate ce vor fi create în sistem privat. Aceste firme fac promisiuni de «obţinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cât şi bonusuri din performanţele echipei»[…]

 

CSA precizează că activităţile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizaţi pe piaţa de asigurări, sunt în afara legislaţiei în vigoare, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 20.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON) […] CSA subliniază că toate formele de asigurare, indiferent că acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se încheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizaţi să desfăşoare activitate în piaţa de asigurări.”, arată un comunicat al CSA remis către Capital.

 

Iniţiativa legislativă care are ca scop principal îmbunătăţirea serviciilor medicale a fost exploatată astfel de mai mulţi escroci abili care s-au extins cu repeziciune în toată ţara şi în plasa cărora încă mai cad mulţi români care sunt în căutarea unui loc de muncă.