În cadrul examenului de bacalaureat din Franța, la unul dintre subiectele pentru științe și tehnologia managmentului, s-au făcut referiri discriminatorii la români și la România. Acest lucru nu este o premieră pentru români, având în vedere faptul că francezii nu au ratat nici cea mai mică ocazie de a ironiza România în alte emisiuni din trecut. Fie că era vorba de un politician, un prezentator TV sau pur și simplu anumiți invitați din cadrul unor emisiuni naționale, românii și România au făcut de multe ori subiectul glumelor rasiste sau discriminatorii din Franța.

 

Citeşte şi: Românii între laude şi atacuri xenofobe

 

Subiectul care face referire la România, de la bacalaureatul de anul acesta, conținea următorul text: “Prezentaţi formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un marochinier care vrea să îşi protejeze timp de 20 de ani marca de falsificatorii care operează în România”, acesta fiind catalogat și denunţat de către sindicatele franceze din educaţie ca fiind “rasist” și  “discriminator”.

 

Ministrul interimar al Educației din România, Liviu Pop, a avut o reacție la știrea privind bacalaureatul din Franța, declarând că va cere explicații cu referire la subiectul ales pentru proba de științe și tehnologia managmentului: “Considerăm că pentru a ne pronunţa în acest caz e nevoie de o analiză amănunţită a tuturor datelor. Prin urmare, vom transmite o scrisoare oficială ministrului francez al Educaţiei Naţionale, Vincent Peillon, în care vom solicita explicaţii în legătură cu acest posibil şi nedorit caz de discriminare. După ce vom avea o imagine completă, vom emite un punct de vedere nuanţat”.

 

Ceea ce nu înțeleg francezii în momentul în care lansează aceste atacuri împotriva românilor și a României în general, este faptul că în timp se va forma o percepție generală asupra tuturor cetățenilor români din Franța, lucru care va îngreuna și mai mult integrarea lor în Hexagon.

 

Acest lucru va fi suportat tot de către francezi, având în vedere că românii nu-și vor mai găsi locuri de muncă atât de ușor, vor fi priviți altfel în Franța, iar ajutoarele sociale pentru cei care nu e integrează vor fi suportate din buzunarele francezilor.

 

Citeşte şi: România – ţinta ironiilor din Europa?

 

Românii vor continua să meargă în Franța, la muncă, la rude, în vizită sau doar în trecere, iar francezii ar trebui să accepte acest lucru și să încerce să schimbe percepția generală asupra țării noastre, având în vedere că pe viitor, tot francezii vor fi cei care vor suferi, atât din punct de vedere economic cât și social dacă românii nu vor fi priviți cu ochi buni.