În ultimele zile au avut loc protesteste anti-ACTA peste tot în Europa. Anglia, Germania, Franța, Polonia, Olanda și România sunt doar câteva dintre țările în care oamenii au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirea cu privire la amendamentele acordului semnat până acum de numeroase țări, precum SUA, Canada, Maroc, Japonia, dar și câteva dintre statele membre ale Uniunii Europene.

 

Citeşte şi: Renate Weber aduce lămuriri privind ACTA

 

România se află și ea pe lista țărilor care au semnat acest acord.  Dar oare acest acord a fost semnat în conformitate cu dorințele cetățenilor? Protestele din România de la sfârșitul săptămânii trecute dovedesc că nu.

 

 

Totuși, una dintre surprizele plăcute ale acestor proteste a fost numărul mare de oameni care au avut curajul de a înfrunta frigul și de a-și cere drepturile. Doar în Cluj-Napoca mai mult de 1000 de persoane au ocupat centrul municipiului, numărul lor depășindu-l cu mult pe cel al oamenilor adunați în piețele altor orașe din țară.

 

Potrivit Mediafax, aproximativ 50 de oameni au protestat în Ploiești și Craiova, 60 în Oradea, 70 în Alba-Iulia și Cugir, câte 100 în Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe și Bistrița, 200 în Timișoara și 300 în București. Toți au strigat lozinci și au fluturat steaguri și pancarte prin care își strigau nemulțumirea față de proiectul care își propune  să combată creșterea globală a comerțului cu bunuri contrafăcute și lucrări protejate de drepturi de autor.

 

 

De admirat este faptul că numărul clujenilor care s-au adunat pentru a striga ”NU ACTA!” pe o singură voce, a fost mai mare chiar decât cel al britanicilor. Asta dovedește că și românii sunt în stare să lupte pentru ceva în care cred cu adevărat.

 

Așadar ei sunt dovada vie că semnarea acestui acord de către România s-a făcut fără consultarea populației și, mai grav decât atât, împotriva voinței ei. Ce efecte vor avea aceste proteste asupra semnării acordului de către restul țărilor cărora li s-a propus acest lucru? Rămâne de văzut. Cert este că românii strigă în cor ”JOS ACTA”, alături de toți cetățenii planetei care-și doresc libertatea de exprimare în mediul online. 

 

Citeşte şi: Ce este tratatul ACTA. Spune NU ACTA!

 

Dacă și tu militezi pentru un Internet liber, dă mai departe și spune NU ACTA!