Divorț, Dinozauri, Aniversare, Religie, Halloween, Crăciun, Televiziune. Acestea sunt doar câteva dintre cele peste 50 de cuvinte pe care Departamentul de Educație din New Yor City speră să le interzică din testele standardizate din școli.

 

Citeşte şi: Obama visează la o lume fără arme nucleare

 

Lista cuvintelor interzise a fost făcută publică și a atras numeroase critici în momentul în care departamentul educațional a cerut să fie scoase din testele standardizate niște cuvinte aparent banale. Cererea departamentului a fost trimisă publiciștilor din toată țara, încercând să schimbe testele susținute de elevi în școli, la matematică și limba engleză, în New York.

 

Departamentul de Educație afirmă că evitarea cuvintelor sensibile în teste nu este ceva nou și că nu doar în New York se întâmplă acest lucru. În California nu se folosește cuvântul „weed”, care în traducere liberă în limba română înseamnă „buruiană”. Florida evită folosirea cuvintelor „Hurricane”(Uragan) și „Wildfires”(Incendii), conform declarației membrilor departamentului educațional din New York.

 

În cererea trimisă, Departamentul de Educație explică dorința de a evita cuvinte care ar putea provoca controverse în rândul adulților care își trimit copiii la școlile din New York.

 

Dacă la cuvintele divorț, religie, Crăciun și Halloween este de înțeles fără explicații prea multe de ce ar putea stârni controverse, explicația pentru cuvântul „Birthday” (Aniversare, Zi de naștere) constă în faptul că Martorii lui Iehova nu sărbătoresc zile de naștere și s-ar putea simți ofensați de un astfel de cuvânt.

 

Pentru cuvântul „dinozaur”, membrii departamentului educațional se tem de faptul că vor provoca dispute între cei care susțin teoria evoluționistă și cei care sunt împotriva ei. 

 

Citeşte şi: Blestemul celui fără studii superioare

 

O decizie finală se va lua cât de curând în acest caz, informează CNN, însă până atunci vor fi folosite testele standardizate actuale.

 

Foto: World News