Studenţii Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti au anunţat că vor organiza vineri, 9 decembrie, o dezbatere după modelul celei care s-a desfăşurat acum două săptămâni la Facultatea de Istorie. Conferinţa „De la o criză la alta: modernism, comunism, capitalism” la care participă unii dintre cei mai renumiţi cercetători ai Facultăţii şi care va avea loc vineri, la ora 14:00, în sala Tudor Vianu, se doreşte a fi prelungită cu o dezbatere informală.

 

După ce studenţii din mai multe facultăţi au ocupat timp de 100 de ore amfiteatrul Vasile Pîrvan din cadrul Facultăţii de Istorie, aproximativ nouă centre universitare din ţară s-au alăturat mişcării pentru a susţine revendicările formulate: 6% din PIB pentru educaţie, adoptarea Statutului Studentului şi reformarea aplicării sistemului Bologna.Simultan cu dezbaterea de la Litere, s-a anunţat că se vor mai organiza întâlniri de acest fel în Cluj şi Sibiu.

 

La scurt timp de la aceste evenimente, se pare că Ministerul Educaţiei se arată dispus să adopte Statutul Studentului, dar într-o formă care se îndepărtează de prevederile iniţiale pe care le ceruseră studenţii. Dezbaterea care va avea loc la Facultatea de Litere îşi propune printre altele şi punerea acestei probleme.

 

„Dezbaterea se va desfăşura în cadrul Facultăţii de Litere şi pe parcursul acesteia, se vor atinge puncte de interes general universitar şi studenţesc: de la adoptarea Statutului Studentului la discuţii referitoare la Legea Educaţiei” se arată într-un comunicat trimis de Mişcarea studenţească către Zig Zag Online.

 

Pe de altă parte, în perioada 9-10 decembrie 2011, Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti organizează cea de-a 11-a ediţie a Colocviului internaţional anual, intitulat „Limba română: direcţii actuale în cercetarea lingvistică”, iar o parte din membrii conducerii Facultăţii s-au arătat deschişi în a corela cele două evenimente.

 

„Colocviul va reuni numeroşi participanţi din străinătate (Marea Britanie, Franţa, Ungaria), de la universităţi din ţară (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Craiova, Baia Mare, Ploieşti etc.) şi de la institutele de lingvistică şi filologie ale Academiei Române” se arată pe site-ul Universităţii din Bucureşti.