William Brînză, candidatul Partidului Ecologist Român la președinția României, a explicat într-un interviu exclusiv Zig Zag Online de ce a propus-o pe Carmen Dudaş pentru a fi decorată cu Ordinul Steaua României. Propunerea vine în contextul în care Carmen Dudaș, jurist în cadrul Direcţiei Silvice Bacău, a reușit împreună cu alți doi juriști băcăuani, să facă ca 43 de mii hectare de pădure, în valoare de peste 400 de milioane de euro, să rămână în continuare în proprietatea statului român.

Este o solicitare destul de neobișnuită pe care i-o faceți Președintelui României, aceea de a acorda Ordinul Steaua României doamnei Carmen Dudaș. Cum aţi ajuns să demarați această inițiativă?

Carmen Dudaş face parte dintre cei care, prin multă muncă, au reuşit să învingă un sistem. Am solicitat președintelui României să o decoreze cu Ordinul Steaua României pe Carmen Dudaş, gândidu-mă la ce înseamnă această muncă.

Prin prestatiile dumneaei a reusit să facă ca 43 de mii hectare de pădure, în valoare de peste 400 de milioane de euro, să rămână în continuare în proprietatea statului român.

De ce credeți, totuși, că se cuvine ca această înaltă distincție să fie oferită doamnei Carmen Dudaș?

În primul rând, trebuie să înțelegem că ceea ce a făcut Carmen Dudaş este să apere interesul public, dând, totodată, un semnal pozitiv pe plan extern în ceea ce privește lupta anticorupție în România. Eu cred că este un exemplu pentru funcționarii publici și cetățenii României și trebuie apreciat ca atare.

Am auzit voci care v-au criticat pentru această inițiativă susținând că doamna Carmen Dudaş nu și-a făcut decât datoria. Cum le răspundeți

I-aș întreba pe aceia care susțin că doamna Carmen Dudaș nu și-a făcut decât datoria unde au fost toți ceilalți juriști, sau funcționari publici în general, în acești 24 de ani în care România a fost pur și simplu jupuită prin procesul de retrocedări ilegale care, după estimările specialiștilor, depășesc valoarea datoriei externe a țării. Da, este normal ca fiecare funcționar public să își facă treaba. Este normal peste tot în lume, dar nu sesizați că în România normalul a devenit excepțional?

Carmen Dudaș merită această decorare pentru că, așa cum am subliniat și în programul meu, omul muncește când are pentru ce și de ce.

Credeți că munca funcționarilor publici ar trebui valorificată mai mult în România?

Munca în general ar trebui mai mult valorificată. Sunt și în sistemul public oameni care pot da un exemplu excepțional și care se străduiesc să-și facă datoria până la capăt, chiar dacă se confruntă cu multe piedici și uneori trebuie să învingă un sistem aberant. Aceștia ar trebui valorificați mai mult. Cred că este nevoie de modele, iar Carmen Dudaș poate fi unul. Trebuie să renunțăm la utopia că împotriva celor fără de lege ne putem îndrepta cu funcționari supereroi, săraci și cinstiți. Sunt oameni care administrează și sunt responsabili pentru ce se întâmplă cu sume de milioane de euro, dar au salarii de 2000 de lei. În lumea capitalistă, cinstea și corectitudinea, responsabilitatea trebuie să primească o recompensă pe măsură. Atât una materială, cât și una de onoare. Vreau ca doamna Dudaș să fie decorată cu Steaua României tocmai pentru a da un semnal tuturor celor care lucrează în sistemul public că suntem mulți cei care apreciem munca lor atunci când e făcută cum trebuie.