Doresc să vă scriu povestea tristă a unui tânăr pe care îl cunosc personal. Numele lui va fi fictiv pentru cz el să nu se simtă lezat. Nu scriu acest articol pentru a stârni milă neapărat, ci pentru a demasca o societate defectă, nedreaptă, bazată pe ipocrizie şi formalism.

Citeşte şi:
Românii între laude şi atacuri xenofobe


Pe Marius îl ştiu de mic, am copilărit împreună, chiar am făcut primii opt ani de şcoală în aceeaşi instituţie de învăţământ. Era un tip foarte isteţ şi de departe se remarca în mulţime, în special când începea să vorbească, te copleşea: era ca o enciclopedie.

 

Ne-am împrietenit rapid şi de mici, obişnuiam să ne plimbăm prin parc şi să discutam ore întregi despre orice şi oricine. Timpul a trecut, am terminat cele opt clase şi a venit timpul să mergem la liceu. Eu am ajuns la un liceu bun, dar Marius a trebuit să meargă la liceul seral pentru a putea să lucreze în timpul zilei.

 

Avea nevoie disperată de bani. Familia lui era prea săracă să îi ofere un viitor, iar anii au trecut, Marius a terminat liceul şi nu a mai continuat studiile, căci nu îşi permitea. A continuat să lucreze pe unde putea, dar a rămas acelaşi băiat foarte isteţ cu care am fost mereu mândru că sunt prieten.

Zilele trecute m-am întâlnit cu el, am mai depănat amintiri, una-alta, l-am întrebat unde lucra, spunea că e agent de vânzări şi că se descurcă foarte bine în ceea ce face, dar era foarte trist. Fusese de curând la un interviu pentru un post de top, făcuse o impresie foarte bună la interviu, dar a fost refuzat pe motiv că nu are facultate.

Acum mă întreb: oare o facultate
ţine loc de isteţime? O facultate te califică automat pentru aproape orice post? Experienţa acumulată deja (chiar fără facultate) nu este suficientă pentru un start-up?

Ştim cu toţii cum se fac facultăţile în ziua de azi şi cum ies studenţii de pe băncile facultăţilor, f
ără a avea habar despre o grămadă de lucruri pe care ar fi trebuit să le ştie la terminarea facultăţii (nu toţi studenţii sunt aşa, vorbesc însă de o majoritate, deci peste 50%).

Citeşte şi: Spitalele noastre de toate zilele


Nu e nedrept să se pună accent pe studii şi nu pe potenţial?

Nu e normal să dai fiecăruia o şansă, să vezi ce poate? Marius, amicul meu, nu şi-a permis o facultate, asta îl face incapabil oare să ocupe o poziţie de top?

 

Foto: Flickr.com