Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, a declarat că o aderare a României la spaţiul Schengen în două etape ar fi posibilă. Astfel, liberalizarea graniţelor aeriene şi maritime s-ar face în luna martie a anului viitor, iar eliminiarea controalelor la frontierele terestre după o nouă serie de discuţii.

 

După ce Finlanda şi Olanda votaseră împotriva aderării României la spatiul Schengen în septembrie, astăzi, Finlanda face primul pas în acceptarea României şi Bulgariei. Schimbarea atitudinii a vemit după ce aderarea în două etape a fost propusă ca plan de compromis de Franţa şi Germania. Pe de altă parte, ultima întâlnire dintre preşedintele Traian Basescu şi Angela Merkel ne face să ne îndoim de sprijinul german.

 

Astăzi Ministrul de externe, Teodor Baconschi s-a întâlnit cu omologul său finlandez la reuniunea CAE de la Bruxelles, invitându-l în 2012 in România şi salutând iniţiativa de a relaxa discuţiile din guvernul de la Helsinki cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen.

 

Tot în aceste împrejurări, Jeffrey Franks, a declarat ieri că trecerea României la zona euro ar putea fi amânată, punând faptele în contextul crizei europene. Din presa germană aflăm însă, că după vizita preşedintelui Traian Basescu la Berlin, germanii consideră că politicienii lor nu văd cu ochi buni aderarea României la zona euro.

 

 

Acordul Schengen ar permite cetăţenilor români o circulaţie liberă, fără controale vamale, în statele membre, facilitând totodată o înlesnire a circulaţiei mărfurilor şi capitalurilor. Pe de altă parte, o deschidere totală a frontierelor atrage după sine posibilitatea unei creşteri a infracţionalităţii în cadrul statelor membre. În acelaşi timp, aderarea la zona euro nu poate fi considerată încă o prioritate, până ce ţările care folosesc această monedă nu au certitudinea unei stabilităţi economice. Cu toate astea, sunt voci care spun că din prăbuşirea euro s-ar putea câştiga milioane.

Cristina Cristina