După ce francezii au avut emisiuni denigratoare la adresa românilor, nu a durat mult până la apariția acestei teme și în emisiunile de divertisment din Italia. Sunt imigranții români o problemă atât de mare pentru țările lor adoptive? Merită românii și România un astfel de tratament din partea țărilor din Uniunea Europeană? Au vreun sâmbure de adevăr aceste ironii?

 

Răspunsurile la aceste întrebări sunt extrem de variate, în funcție de persoanele întrebate, dar evident, și de poporul care este întrebat despre acest subiect. De cele mai multe ori, aceasta este soarta imigranților în momentul în care mai mulți conaționali de-ai lor încalcă legea statului în care s-au stabilit.

 

În emisiunea „Lo Zoo” difuzată pe postul de Radio 105 din Roma, realizatorul italian al acestei producții, Alan Caliguri, ironizează poporul român, interpretând un personaj numit Zlatan Țiganul din România.

 

 

Comunitatea românilor din Italia, împreună cu un consilier al Primăriei din Roma, au atacat dur această emisiune considerând-o o adevărată jignire la adresa României și a românilor. Ironiile aduse în melodia interpretată de Alan Caliguri sunt considerate total nefondate, acesta fiind acuzat că instigă la ură față de un popor, acest lucru putând degenera în scandaluri și în diverse etichetări etnice.

 

Gazeta Românească”, publicația românilor din Italia, a reacționat ferm la adresa emisiunii „Lo Zoo”: „Emisiunile satirice ale lui Zlatan Țiganul (n.red. – personajul interpretat în emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculând cele mai urâte stereotipuri la adresa comunității noastre”.

 

Frederico Rocca, consilierul primarului Romei pentru relația cu Uniunea Europeană, a făcut deja primele demersuri pentru sancționarea acestui post de radio și a interpretului melodiei „Zingaria”, care în traducere înseamnă „Țigania”: „Este clar că intenția autorului cântecului este exclusiv de a ironiza, mai ales ținând cont de spiritul emisiunii difuzate. Totuși, cred că această inițiativă nu contribuie la dialogul și la conviețuirea pașnică, ci dimpotrivă, enervează lumea și riscă să marginalizeze numeroasele persoane care trăiesc legal și corect în Italia”.

 

Românii din Italia speră acum că Oficiul Italian Antidiscriminare să ia măsuri drastice împotriva celor răspunzători de această emisiune și de melodia „Zingaria” pentru ca lucruri de acest gen să nu se mai întâmple pe viitor.

 

Ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi, a făcut o declarație pe seama acestui subiect: „Deși este o parodie, clișeele de factură negativă la adresa cetățenilor români reprezintă o generalizare nejustificată și un gest condamnabil cu atât mai mult cu cât, promovarea în media a stereotipurilor de acest tip poate incita la discriminarea întregii comunități de români.”, a precizat pentru Mediafax.

 

Printre versurile acestei melodii se numără „iau cuțitul, fac trotuarul” și numeroase alte cuvinte denigratoare care fac referire la viața de proxenet, la prostituție, hoție și la faptul că românii trăiesc în mizerie și fură sau fac apel la violență în viața de zi cu zi.

 

În emisiunea în care românii sunt ironizați în Franța de către Canal+, este specificat faptul că „sportul național al românilor nu este fotbalul, ci cerşitul”.

 

 

Veuillez installer Flash Player pour lire la vidéo

 

 

Ambasadorul Franței la București, Henri Paul, a catalogat emisiunea în care s-a insinuat că românii învaţă franceza pentru a putea cerşi, ca fiind „lamentabilă, vulgară, fără niciun interes”.

 

Românii trebuie să se adreseze instituțiilor autorizate pentru a-i sancționa pe cei care ironizează România, deoarece acțiunile de acest gen pot duce la implementarea unei păreri negative în rândul europenilor privitor la țara noastră.