Într-o perioadă în clasa politică românească este frământată de găsirea unor teme şi mesaje electorale cât mai convingătoare pentru alegerile prezidenţiale din toamna aceasta, majoritatea românilor declară că nu l-ar alege pe niciunul din candidaţii propuşi pentru alegerile prezidenţiale.

 

Un studiu de dinaintea alegerilor europarlamentare, realizat de Premier Strategist România arăta că dintr-o listă de opt posibili candidaţi şi varianta „altul” cea mai mare parte a populaţiei (29%) ar prefera alt candidat decât cei pe care ii propune clasa politică actuală. Deşi între timp, lista candidaţilor vehiculaţi s-a modificat pentru anumite partide, există o mare probabilitate ca românii să aleagă în acelaşi fel. Este interesant că studiul a fost făcut pe un eşantion de subiecţi care au declarat că parcipă în mod normal/au intenţia de a merge la vot.  

 

Totuşi, un profil al candidatului ideal la presedinţie, pe care românii l-ar vota cu încredere există. Un alt studiu, mai recent, arată că cele mai importante şapte calităţi ale viitorului preşedinte trebuie să se refere la următoarele aspecte: acesta trebuie să fie aproape de oameni, capabil să găsească soluţii de creare a locurilor de muncă, să fie corect, şcolit şi patriot, muncitor şi cu experienţă în conducere şi în politică.  

 

Conform studiului Premier Strategist realizat pe un eşantion reprezentativ de cetăţeni români, stabiliţi atât în ţară cât şi în afara graniţelor,  în proporţie de 20%, populaţia consideră că un candidat ideal la preşedinţie trebuie să fie aproape de oameni. Acelaşi atribut este subliniat şi de sociologul Alfred Bulai într-un interviu pentru Ziare.com: „sa fie apropiat populaţiei”, „cetaţenii trebuie să se simtă aproape de preşedintele lor ». La fel de important (tot în proporţie de 20%) este după o perioadă de criză care a afectat toate statele europene, ca acesta să se preocupe de problema locurilor de muncă. Totodată, pentru 28% dintre români este important ca printre primele două cele mai importante calităţi ale unui preşedinte trebuie să fie cinstea/corectitudinea.”

 

O altă calitate aşteptată de la un candidat de către societatea românească este aceea de a fi şcolit. Astfel, pentru 14% din români printre cele mai importante lucruri la un preşedinte este ca acesta să aibă puterea de fi un exemplu şi un model din punctul de vedere al educaţiei pentru tot restul societăţii. De asemenea, în viziunea aceluiaşi grup de respondenţi este important ca preşedintele să aibă studii superioare, unii dintre aceştia menţionând chiar că acesta ar trebui să fie şcolit în afara ţării.

 

Acest model preşedinte este explicat ca unul care ar fi preferat de populaţia României şi de sociologul Vasile Dâncu în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV: „Traian Băsescu era un personaj real […] dar există şi modelul preşedintelui domn, intelectual, este cel pe care îl respect, dar de la distanţă, nu mă duc să fac un selfie cu el”.

 

Tot de 14% este proncetul celor care consideră că printre cele maiimportante lucruri la un candidat ar fi ca acesta să fie patriot, să îşi iubească ţară, să promoveze şi să manifeste ataşament faţă de valorile ei.

 

Chiar dacă preferinţele românilor pot diferi de la un grup social la altul, de la o regiune la alta, se pare că că o bună  parte dintre sociologi sunt de acord că preşedintele pe care l-ar vota românii este unul care are următoarele calităţi: este patriot,se preocupa de crearea locurilor de muncă, este uman, şcolit şi corect.