În sondajul realizat de Compania de Cercetare Sociologică și Branding(CCSB) la mijlocul lunii martie, se arată că românii sunt mai preocupați de problemele de mediu decât de locurile de muncă sau de aspectele sănătății.

 

Citeşte şi: Sondaj IMAS: USL îşi menţine poziţia, PP-DD depăşeşte PDL în Bucureşti

 

Jurnalul Național informează că în sondajul CCSB, principala preocupare a românilor(90% dintre respondenți) este prețul alimentelor. Nivelul TVA îi afectează pe 89% dintre români, prețul energiei – 87%, iar corupția în instituțiile publice și nivelul altor taxe și impozite îi afectează pe 82% dintre cei care au răspuns la întrebări.

 

În continuare, pe lista preocupărilor românilor figurează: problemele de mediu – 69%, lipsa locurilor de muncă – 68%, accesul la serviciile de sănătate publică – 64%, nivelul salariului – 63%, siguranța locurilor de muncă – 54% și nivelul pensiei – 51%.

 

Românii par a fi conștientizat problemele care pot apărea în urma exploatării gazelor de șist, de către compania americană Chevron și sunt la curent cu ceea ce se întâmplă la Roșia Montană.

 

În topul încrederii românilor în instituțiile statului, pe primul loc se află Pompierii cu 95% din voturi, urmați de Biserică cu 79%, podiumul fiind completat de Armată cu 77%. Primăriile se situează pe locul al patrulea cu 57% încredere, iar FMI, Justiția, sindicatele, Președinția, Guvernul, Parlamentul și partidele politice ocupă ultimele locuri din top.

 

Sorin Oprescu – cel mai de încredere politician din România

 

 

În topul încrederii în politicieni, Sorin Oprescu, Primarul General al Municipiului București, se află pe primul loc cu 42% dintre voturile românilor, fiind urmat de Crin Antonescu și Victor Ponta cu 33%, Mihai Răzvan Ungureanu – 29%, Călin Popescu Tăriceanu – 23%, Dan Diaconescu – 15%, în timp ce președintele României, Traian Băsescu, se află la egalitate cu Elena Udrea, amândoi având 10% din încrederea românilor, aceștia fiind urmați de Emil Boc cu 9%.

 

74% dintre români se declară interesați de alegeri, iar 54% susțin că vor participa la vot, în cazul în care alegerile s-ar desfășura „acum”. Preferințele lor la vot situează USL pe primul loc cu 59% dintre voturi, PP-DD cu 15%, PDL-13%, PRM-4%, UDMR-3%, pe ultimul loc fiind clasat UNPR cu 1% din voturile celor care au particpat la sondaj.

 

Citeşte şi: Sondaj GSS: Sorin Oprescu conduce detaşat în preferinţele bucureştenilor

 

Sondajul CCSB a fost realizat în perioada 15-20 martie 2012, pe un eșantion de 1.004 persoane cu o marjă de eroare maximă de +/-3.1%.

 

Foto: Mediafax