Deşi, la referendumul din 2009 am votat pentru un parlament unicameral cu 300 de parlamentari, astăzi, după încheierea alegerilor parlamentare, ne-am trezit cu mai mulţi parlamentari decât încap în sala de dezbatere şi cineva ne-a pus pentru asta şi eticheta de „una dintre cele mai bine reprezentate ţări din lume”. Cum am ajuns la un număr de 588 de parlamentari?

 

Citeşte şi: Insatisfactia lispei de apartenenta. Trei lucruri ca sa ramai in Romania

Problema de la care e bine să pornim e articolul 48, alin. 15 din legea electorală, care prevede o situaţie în care numărul de deputaţi se suplimentează. Situaţia este aceea în care într-un judeţ, să zicem cu opt colegii, USL câştigă şapte mandate cu peste 50%, ceea ce înseamnă că aceia au locul asigurat şi nu mai intră la redistribuire, dar la nivelul întregului judeţ, ARD a obţinut 35% din voturi, ceea ce îi conferă la dreptul la două mandate din opt, chiar dacă şapte sunt deja ocupate. În acest fel este împăcată şi capra vecinului ARD care ar fi dorit aproape ca împărţirea să se facă procentual la nivel de judeţ şi cea cumătrului USL, care vrea ca fiecare să-şi împartă fasolea, cârnaţii şi pungile în colegiul lui.

Modificarea legii electorale până la varianta actuală a fost rezultatul „coabitării” între USL şi PDL. Ne amintim că în mai, Crin Antonescu şi Victor Ponta au trimis o propus introducerea votului uninominal pur, care a fost adoptată de Parlament, dar declarată neconstituţională de către CCR, după contestaţia depusă de PDL.

Trebuie spus însă că înainte de asta, pentru o anumită perioadă, PDL-ul se arătase foarte dispus să susţină această lege, iar UDMR-ul şi mai mult. Să vedem de ce.

Argumentele Curţii Constituţionale, prezentate în luna iunie, au arătat că nici propunerea uninominalului pur nu aducea reducerea numărului de parlamentari, ba dimpotrivă: astfel, pentru a câştiga simpatia partidului aflat veşnic la guvernare, UDMR, USL propunea prin acea lege să fie acordat câte un mandat suplimentar şi reprezentanţilor minorităţilor naţionale în judeţele în care acestea reprezintă peste 7% din întregul populaţiei.

Nu o sa înţeleg niciodată de ce cei de la PDL s-au opus ideii de a schimba această  lege greşită. Cred ca n-au inţeles nici ei de fapt de ce s-au opus, declara Vitor Ponta acum trei luni. Totuşi, noi înţelegem că actuala lege avantajează destul de mult PDL-ul, iar legea propusă de Antonesu şi de Ponta avantaja, evident, USL-ul şi UDMR-ul. Am rămas până la urmă cu vechea înţe-lege-re care asigură proliferarea speciei parlamentaro-FSN-iste şi o pace relativă între cele două ramuri.

Citeşte şi: Top 10: Cele mai neinspirate sloganuri electorale

Situaţia la care s-a ajuns în urma acestei înţelegeri dintre USL şi PDL este aceea a unei ţări în care neexistând niciun reprezentant adevarat, poţi ajunge în Parlament cu doar 195 de voturi! S-a întâmplat în Iaşi, unde Oana Maolescu, membru al Asociaţiei Ligii Albanezilor, a reuşit să câştige funcţia în urma redistribuirii voturilor deşi în urma scrutinului de duminică a primit doar 195 dintre sufragiile exprimate.