“Hrăneşte sufletul şi inima. Asta îţi face, până la urmă, ţara aceasta“ spune prinţul Charles despre România. Totuşi, românii plecați la muncă în străinătate au fost din nou ținta unor atacuri. Cel care a compus și a distribuit mai apoi pe internet un cântec în care îi ponegrește pe români într-un mod extrem de vulgar a fost, de data aceasta, un tânăr spaniol.

 

Citeşte şi: România – ţinta ironiilor din Europa?

 

În ultimele luni, artiştii internaţionali s-au exprimat foarte tranşant cu privire la ţara noastra, fie că a fost vorba de o apreciere pozitivă sau de una negativă. Astfel, Kevin Costner a declarat că îi place foarte mult România, pentru că oamenii sunt calzi, şi femeile sunt frumoase, iar Rea Garvey, solistul trupei Reamonn, a spus „După mine, România este o ţară fantastică! […] iubesc oamenii de aici. Cred că cea mai mare comoară a acestei ţări sunt oamenii”.

 

Totuşi, pe lângă artiştii care vin cu bucurie în România, avem şi artişti care vor să nu mai vadă picior de român in ţara lor, aşa cum este spaniolul care a compus cântecul al cărui titlu este ” Me cago en esos putos Rumanos”. Bunul simț nu îmi permite să-l traduc, însă vă puteți da seama cu ușurință că termenii folosiți în acest titlu nu sunt nici pe departe unii de laudă.

 

Acesta este doar începutul pentru că pe parcursul întregii melodii, spaniolul îi critică dur pe conaționalii noștri care, în opinia lui, sunt din ce în ce mai mulți în țara lui, fapt ce îl deranjează. Totodată el îi mai pune la zid pe români pentru că sunt dispuși să lucreze în zilele de sărbătoare, ori pentru că nu știu cum să se comporte într-o discotecă (sunt violenți și se uită urât la cei din jur). Vă vine să credeți sau nu, acestea sunt atacurile cele mai puțin dure din melodie. În alte câteva versuri, spaniolul îi înjură pe românii care lucrează în restaurante, urându-le ”numai de bine” lor și semenilor acestora. Și asta nu e tot: spre final, spaniolul vine cu o soluție pentru problema românilor din țara sa. Mai exact, el consideră că cel mai bine ar fi ca românilor să li se taie mâinile și să fie bătuți și trimiși înapoi în țara lor.

 

Pentru a fi mai greu de identificat, autorul cântecului a suprapus muzica și versurile unui videoclip care aparține unui cântăreț italian. Totși, efortul său a fost în zadar pentru că, potrivit presei spaniole, ”compozitorul” acestei opere xenofobe de artă a fost reținut deja de poliție. Dacă va fi găsit vinovat, tânărul chinuit de talent riscă să stea după gratii între 1 și 3 ani.

 

Din nefericire, aceasta este a treia oară când românii sunt puși intr-o lumină proastă prin intermediul unui cântec. Niște versuri asemănătoare au fost compuse în luna noiembrie a anului trecut de către un tânăr italian, iar presa din România și cea din Italia a criticat aspru gestul tânărului și a postului de radio care a difuzat piesa. În final, melodia a fost ştearsă de pe toate canalele Youtube, iar acum este de negăsit pe internet.

Pe de altă parte, celebrul Mr. Lover Pitbull spune în melodia sa ”International Love” următoarele: ”Am fost în țări și în orașe ale căror nume nu le pot pronunța/ Și în locuri pe lume, de care nu știam că există/ În România, ea m-a tras deoparte și mi-a spus Pit, ne poți avea, pe mine și pe sora mea”, dar până la urmă acest tip de extravaganţă este tocmai acela care l-a făcut cunoscut pe cântăreţ.

 

Rămâne de văzut dacă tânărul spaniol va fi pedepsit pentru promovarea acestei melodii rasiste pe Youtube. Până atunci, însă, melodia va rămâne pe internet, iar numărul vizualizărilor (care a ajuns momentan doar la 62) va crește pe zi ce trece.

Pentru moment, ne amintim că actorul american Nicolas Cage spunea despre noi cu zâmbetul pe buze:

„Dacă eşti invitat la o petrecere de Crăciun în România, şi ai filmat până la ora 2 dimineaţa, iar la petrecere se bea şi multă tărie, în timp ce tu încă te crezi Ghost Rider, atunci se poate dezlănţui infernul. Şi aşa s-a şi întâmplat. Sunt norocos că nu am ajuns într-o închisoare din România după acea noapte de pomină”. Nici faimosul actor Jean Claude Van Damme nu a avut o părere proastă despre țara noastră, el declarând despre români că sunt ”…oameni blânzi și onești în ceea ce spun și fac”.

 

Citeşte şi: Ţiganiada- muzică şi horă între 3 etnii

 

Vedem astfel că persoane care au umblat prin toată lumea și au avut ocazia de a vedea și bune și rele au vorbit cu apreciere despre România și locuitorii ei, pe măsură ce criticile ce par a fi venit în oarecare pripă, sunt de la cei care n-au apucat, poate, să vada partea plină a paharului şi complexele laturi ale românului.