Râmnicu Vâlcea, reședința județului Vâlcea, a fost desemnat drept „capitala mondială a fraudelor pe Internet”, conform France 24, primind totodată denumirea de „Hackerville” (Orașul Hackerilor). 

 

Citeşte şi: Istoria Internetului: De la apariţie, la Google, Facebook şi Twitter

 

Presa franceză precizează că hackerii vâlceni sunt anchetați de forțe de poliție de pe întreg mapamondul pentru daunele produse clienților naivi de pe Internet.

 

Autorul articolului notează că Râmnicu Vâlcea pare un orășel „tăcut, pitoresc”, adăugând în același timp că aparențele pot fi înșelătoare. Situat la poalele Munților Carpați, orașul și-a căpătat renumele de capitală mondială a hackerilor, prin numeroasele fraude și acțiuni de înșelăciune în mediul online, efectuate în timp.

 

 

Încă de la sfârșitul anului 2007, Râmnicu Vâlcea intra în istoria lumii, fiind primul oraș din România despre care s-au scris 7 pagini în Los Angeles Times și în același timp, primul oraș din lume despre care s-a scris în contextul fraudelor de pe Internet, în articolul intitulat „Romania home base for Ebay scammers” (România, baza escrocilor de pe Ebay). 

 

Tinerii hackeri din România reușesc să fure anual aproximativ 1 miliard de dolari, principalele victime fiind cetățenii americani. Hackerii români își mai ocupă timpul și cu spargerea serverelor NASA pentru a-și dovedi competențele.  

 

Citeşte şi: TinKode – Românul de 20 de ani care a spart serverele NASA, Pentagon şi US ARMY

 

FBI și CIA au făcut de-a lungul timpului numeroase presiuni asupra autorităților din România pentru a înființa o divizie specială de combatere a genului acesta de infracțiuni, însă hackerii români par a fi de cele mai multe ori cu un pas înaintea celor care la caută urma.