Aplicațiile rețelelor sociale dau din ce în ce mai mult utilizatorilor posibilitatea de a se lăsa expuși. „Timeline”, „Foursquare” și „I Just Made Love” sunt printre cele mai îndrăznețe inovații Facebook și Android, aducând tot mai aproape mediul privat de viața publică.

  

Lucrurile pe care în mod normal oamenii nu le povestesc atât de ușor unii altora se lasă fără prea multă reținere publicate în spațiul online. Internetul pare a fi, în secolul individualismului, mediul cel mai favorabil comunicării deschise, pentru că pe Internet poți fi oricine, după cum se spunea într-o reclamă. Totuși, utilizatorii au tendința de a se lăsa prinși în acest joc al comunicării deschise, devenind uneori vulnerabili.

 

Ce să nu publici pe Facebook

 

 

„Foursquare” este este aplicația care permite utilizatorilor să împărtășească tuturor locul în care se află la un moment dat. Ceea ce se menționează mai puțin este că și infractorii folosesc această aplicație, dar nu pentru a localiza în mod public următoarele spargeri, ci pentru vâna viitoarele victime. Astfel, dacă toată lumea poate vedea când ai postat pe Facebook „sunt la mare cu mama, tata și sora”, e foarte probabil ca unora să nu le scape faptul că nu e nimeni acasă.

 

O altă aplicație Facebook care rămâne destul de interesantă este „Timeline”. Aceasta s-a extins rapid în ultimele săptămâni, în România, permițând și încurajând pe cei care accesează rețeaua de socializare să își facă publice memoriile de până la înscrierea pe Facebook. Cu alte cuvinte, aplicația transformă profilul într-o cronolgie a evenimentelor din viața ta și le dă celor care te vizitează o imagine extinsă asupra întregii tale activități de până acum, cu fotografii, datare și detalii, exact ca într-un dosar de investigație.

 

 

Alte aplicații interesante

 

 

 

 

 

Deschiderea publicului spre astfel de destăinuiri a făcut să mai apară o nouă aplicație care are deja un succes considerabil: „I Just Made Love”. Aplicația Android lansează practic ideea că nu e nimic rău în a împărtăși cu întreaga lume viața ta intimă. „Vrei să vezi locurile din apropiere în care alte persoane au făcut sex?” este una din întrebările din descrierea acestei aplicații. Același serviciu oferă informații despre persoanele care tocmai au făcut dragoste în locuri apropiate. Faptul că această nouă joacă a obținut într-un timp foarte scurt un număr de aproape 20.000 de postări nu mai miră pe nimeni, dar nici nu poate fi un lucru îmbucurător.

 

„Inaked” este o altă aplicație pentru smartphone care se încadrează în aceeași categorie, făcând posibilă dezbrăcarea oricărei persoane. Totuși, cel puțin deocamdată, aplicația nu este disponibilă publicului larg.

 

Devenit un spațiu al informației care circulă cu prea multă ușurință și prea multă repeziciune, Internetul nu mai lasă timp gândirii și prudenței. De aceea, poate că promovarea unei altfel de atitudini prin cursuri gratuite si materiale de informare, care să îi învețe pe utilizatorii Internetului protecția datelor personale nu ar fi de prisos.

 

Foto: iphonesavior.com