Procurorii care îl audiază pe Sorin Ovidiu Vântu îl desemnează pe acesta drept „beneficiarul real” al companiei Bluelink Comunicazione în timp ce Elan Schwartzenberg este „acţionar nominal”. Compania Bluelink Comunicazione este cea care deţine 86, 5% din acţiunile Realitatea Media.

 

Scindarea Realitatea TV

 

După ce a apărut pe internet un filmuleţ în care jurnalistul Bogdan Chirieac îi spune colegei sale, Corina Dragotescu, că „mişcarea cu Elan” i-a ieşit bine „grăsuţului”, au început din ce în ce mai multe zvonuri.

 

 

 

Jurnalista a fost audiată chiar astăzi alături fostul director editorial la Realitatea TV, Cătălin Popa, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul de favorizare a lui Nicolae Popa.

 

Intuiţie deranjantă

 

Tot acum câteva săptămâni ministrul dezvoltării, Elena Udrea, declarase la „Ultimul cuvânt” că în spatele lui Elan Schwartzenberg se află Sorin Ovidiu Vântu. Elan Schwartzenberg a reacţionat foarte promt la insinuarea ministrului, deşi fusese doar în treacăt menţionat de Elena Udrea: După mine domnul preşedinte al CNA trebuie să îşi dea demisia, fiindcă toată această degradare a presei s-a făcut sub conducerea dânsului. E o nebunie întreagă, ce e mai rău aici este că în spatele domnului Elan se află Sorin Ovidiu Vîntu. La aceasta, răspunsul afaceristului a fost următorul: Toata lumea face presiuni asupra patronilor, banuiesc ca asa va fi si la alegerile din 2012. Sunt convins ca doamna Udrea n-o sa ma caute, o sa-l caute pe domnul Vintu.

 

„Beneficiarul real” din referatul de arestare

 

După arestarea lui Sorin Ovidiu Vântu de acum câteva zile, procurorii fac dezvăluiri din ce în ce mai interesante. Se pare că înmatricularea societăţii în străinătate a permis ca printr-o procedură comună de confidenţialitate, Vântu să ramână beneficiarul real al companiei. Companiile offshore utilizează un astfel de sistem în care se foloseşte numele unei persoane de referinţă care devine „director nominal’ în schimbul unor onorarii materiale. Un fragment din rechizitoriul procurorilor lasă să se înţeleagă cum sunt distribuite aceste funcţii în cazul companiei Bluelink:

 


 

Măsurile prevăzute de Parlamentul European permit verificarea „beneficiarului real” în scopul prevenirii delapidărilor, infracţiune de care este acuzat şi Sorin Ovidiu Vântu.

 

Răspunsul lui Elan Schwartzenberg

 

 

Omul de afaceri a negat orice cont pe care l-ar putea avea compania Bluelink în Cipru şi a susţinut că adevăratul proprietar al postului de televiziune Realitatea TV. „La Registrul Comerţului se poate constata că directorul firmei sunt eu”, „firma Bluelink nu are niciun cont în Cipru” a declarat Elan Schwartzenberg, citat de Hotnews.

 

 

În contextul  unor conflicte din ce în ce mai puternice in cadrul televiziunii, se pare că informaţia transpiră tot mai mult. În orice caz, atitudinea şi politicile sub care se prezintă de Realitatea TV de la intrarea sub proprietatea lui Elan Schwartzenberg este una schimbată.