După 8 ani de zile de procese și după un număr de martori care ar putea concura pentru Guinness World Book of Records, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, 20 iunie 2012, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calității”, unde este acuzat de strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat la Președinție din partea PSD, împotriva actualului președinte, Traian Băsescu.

 

Citeşte şi: Poţi fi premiant şi cu 0% prezenţă!

 

Adrian Năstase devine primul premier din 1989 și până în prezent care este condamnat la închisoare cu executare, alături de Irina Jianu, condamnată la 6 ani de închisoare cu executare, Marina Popovici(5 ani de închisoare cu executare), Bogdan Popovici(6 ani închisoare cu executare) și Diana Gasparovici(5 ani închisoare cu executare), în dosarul „Trofeul Calității”.

 

Fostul premier avea la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta la poliție, iar în momentul în care doi ofițeri au venit la reședința acestuia cu mandatul de arestare, Adrian Năstase le-a cerut un moment pentru a merge la el în birou după câteva cărți. Cei doi ofițeri, bănuind că ceva nu este în regulă, au acționat rapid și au reușit să îl oprească pe Adrian Năstase din încercarea sa de sinucidere, acesta ajungând la Spitalul Floreasca, cu patru plăgi în zona gâtului și a umărului.

 

Acțiunile fostului premier au surprins pe toată lumea, declarațiile și părerile oamenilor politici fiind extrem de împărțite. Principalii lideri ai PSD au declarat că nu critică deciziile judecătorilor, în timp ce alții au venit cu soluții, cum ar fi propunerea de grațiere a fostului premier de către președinte.

 

Gestul la care a recurs Adrian Năstase a împărțit oamenii în două tabere, unii fiind de părere că trebuia închis de mult pentru tot ceea ce a făcut, alții considerându-l pe fostul premier „un martir”, care tocmai prin faptul că s-a considerat nevinovat și nesuportând umilința la care este supus, a decis să recurgă la „soluția finală”.

 

Condamnarea lui Năstase poate fi un semnal că Justiția din România funcționează cu adevărat, având în vedere că o personalitate de calibrul fostului lider PSD poate ajunge să facă închisoare, dar în același timp, ridică alte semne de întrebare. Este Adrian Năstase singurul politician influent care merită condamnat? Este acesta un dosar politic? Are condamnarea lui Adrian Năstase legătură cu declarația lui Traian Băsescu din 2004, chiar la anunțarea exit poll-ului pentru Președinție, când actualul președinte a declarat: „Adriane, nici nu știi cât de mic începi să fii!”.

 

În cazul în care Justiția începe cu adevărat să-și facă treaba, urmează să vedem care vor fi următorii politicieni condamnați și ce alte dosare urmează a fi judecate în viitorul apropiat.

 

Faptul că Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, poate produce un adevărat capital de imagine pentru fostul premier, acesta putând fi catalogat ca un martir în războiul cu Traian Băsescu. În același timp, această condamnare îi poate aduce anumite simpatii actualului președinte, care are puterea de a-l grația pe Adrian Năstase.

 

Citeşte şi: Cum au trecut 20 de ani de promisiuni în afişe electorale?

 

În funcție de direcția în care se va îndrepta opinia publică în cazul Năstase, acesta va fi catalogat ca un condamnat la închisoare pe bună dreptate sau ca un martir care a preferat să recurgă la soluții extreme pentru nedreptatea la care a considerat că este supus.