Încă de la înfiinţarea secretariatului, de acum două secole, acesta a ocupat un departament important într-o instituţie, fără de care nu se poate supravieţui. Pionul cel mai important într-un secretariat a fost şi va rămâne femeia fără ajutorul căreia fiecare tânăr e pierdut în spațiu.

 

Conform mitului secretarei, aceasta trebuie să fie mereu o persoană comunicativă, sociabilă şi prezentabilă. Acest mit spune că există la ora actuală două tipuri de secretare pe care le putem întâlni: una prezentabilă, amabilă, eficientă, iar cealaltă de tipul „PA” care nu te lasă nici măcar să îţi termini fraza pe care ai început-o.

 

Ajunsă în faza în care de obicei mă izbesc peste astfel de persoane care te fac să regreţi că ai vizitat acel birou şi care reuşesc să te indispună, am pornit într-un experiment care să demonstreze sau nu cele menționate mai sus.

 

Aceste ființe fragile care dețin adevărul absolut în facultăți, sunt mai speciale decât secretarele din celelalte instituții. De ce? Pentru că fără ele nu putem absolvi facultatea!

 

Fiind student, treci prin multe astfel de cazuri din care ieşi de obicei depăşit de situaţie şi total debusolat, pentru că de cele mai multe ori o secretară te scoate din întuneric, dar practic te bagă mai tare în ceaţă.

 

Primul lucru important pe care trebuie să îl facă fiecare student înainte să meargă la secretariatul facultăţii ar fi acela de a citi cele mai importante legi ale lui Murphy care te pot pune într-o stare potrivită celei dintr-un secretariat. Cele mai adevărate şi mai demonstrate legi ale lui care se pliază pe atmosfera dintr-o astfel de locație sunt:

1.Dacă ceva poate să meargă prost, va merge.

2.Când lucrurile par că nu se mai înrăutăţesc, ai răbdare. Se vor înrăutăţii curând.

3.Lucrurile încep să meargă prost, toate deodată.
De ce se feresc studenţii de secretara facultății şi evită să se pună în contradictoriu cu aceasta?

Pentru că secretara este celălalt nume a lui Dumnezeu, pentru că ea deține adevărul absolut, însă nu cunoaște mila, este răzbunătoare, dacă ajungi cu 10 minute înainte de terminarea programului, riști să fi înțepat de priviri veninoase și de o atitudine inabordabilă.

Ea este atotputernică și are o funcția de „Sf. Petru”, pentru că în registrele ei sunt trecute toate detaliile vieții fiecărui student și dacă ajungi să te pui rău cu aceasta, riști să nu mai ai o diplomă de curând.

Ceea ce este foarte trist e că această ființă mirobolantă și atipică în același timp, nu pleacă urechea la rugăminți, este de neclintit și are un program cu publicul foarte scurt. De ce? Pentru că expunerea la factorul numit student și pretențiile acestuia o pot face să cadă în momente de isterie și frustrări. Ferește-te de a face greșeli în fața ei pentru că te va ține minte. Nu ai idee ce memorie de elefant poate avea o secretară, cu siguranță îți știe numărul matricol și te poate face să repeți vreun examen. Acest lucru mi s-a întâmplat și mie. Nota mea de la Drept Constituțional a apărut în catalog în rubrica colegei mele cu același nume de familie ca al meu și care nu se prezentase la examen, mare ghinion pentru mine, pentru că nu s-a putut investiga și demonstra nimic. De ce? Pentru că secretarei nu-i pasă și facultățile noastre nu au o arhivă de lucrări! Dar asta e, am învățat de două ori!

Apropo, știți cu ce se hrănesc zi de zi secretarele? Cu litri de cafea, cu multă ciocolată și sânge de student în doze inimaginabile. De cele mai multe ori nu putem să le acuzăm de nimic, pentru că în general, ele se pricep la meseria pe care o au, numai că au un stil total nepotrivit pe care îl adoptă în fața sclavilor și mai tot timpul nu au chef.

Conform investigației, confirm că 85% dintre aceste ființe sunt de tipul “PA”! Răbdare, multă răbdare!

Autor: Oana Bucur