Hipopotamul pigmeu(Choeropsis liberiensis sau Hexaprotodon liberiensi) este un mamifer care trăiește în pădurile și în mlaștinile din Africa de Vest, numele „liberiensis” însemnând „al Liberiei”.

 

 

Fiind un animal nocturn, el stă foarte retras și de aceea este foarte greu de analizat. Se știu foarte puține lucruri despre hipopotamul pigmeu, mult mai puține față de vărul său mai mare, hipopotamul obișnuit, cele două specii fiind singurele din familia Hippopotamidae.

 

Oamenii de știință de la Fauna and Flora International, Societatea Zoologică din Londra și Departamentul pentru Dezvoltarea Pădurilor din Liberia, au reușit să surprindă primele imagini video cu hipopotamul pigmeu în mediul lui natural în Liberia.

 

 

Se estimează că sunt mai puțin de 2000 de exemplare în viață, ceea ce face ca specia să fie pe cale de dispariție. Ultimele exemplare care trăiesc libere, fără a se afla în captivitate, se mai găsesc în Pădurea Guineea, cu o suprafața cuprinsă între Coasta de Fildeș, Guineea, Liberia și până în Sierra Leone.


Se cunosc foarte puține lucruri despre hipopotamul pigmeu, cercetătorii sperând să învețe mai mult despre stilul lor de viață, încercând să elaboreze un plan de acțiune pentru salvarea speciei de la extincție.


Hipopotamul pigmeu prezintă numeroase trăsături terestre, diverse forme de adaptare la mediu, dar la fel ca hipopotamul obișnuit, este și el un animal semiacvatic. Fiind atât de rar și nocturn, specia este foarte greu de studiat în sălbăticie, iar până în secolul al XIX-lea nu se știa de existența lui în afara Africii de Vest.

 

Speranțele cercetătorilor de a salva specia de la dispariție sunt mari și bine întemeiate, având în vedere că odată ce sunt introduși în captivitate, hipopotamii pigmeu se reproduc cu ușurință, acesta fiind principalul factor care va duce la salvarea speciei.

 

Foto: DailyMail.co.uk