Un fumător se lasă şi se apucă de fumat în fiecare zi, dar ţigara e uneori ideea obsedantă de care te ştii legat când bei o cafea, când ieşi în oraş, când ai o pauză, când aştepţi autobuzul, când eşti nervos, când eşti fericit şi totuşi, de cele mai multe ori, e mai mult decât dependenţă psihică. E o dependenţă de substanţă. După 9 ani în care a fost fumător, Tiberiu a reuşit să renunţe la fumat, dar şi să-i facă şi pe trei dintre prietenii săi să îl urmeze. Gândindu-ne că experienţa lui îi va ajuta pe mai mulţi, l-am rugat să ne explice în detaliu cum a reuşit să reununţe la fumat, folosind ţigara electronică şi să nuanţeze implicaţiile psihologice.
Citeşte şi: Un fermier si un magar batran. Parabola despre cum sa gandesti pozitiv
Primele zile. Cum a fost când te-ai hotărât?
Dacă reuşeşti să te abţii câteva zile de fumat ţigări simple, o să te obişnuieşti cu fumul ăla plăcut. Acum o să îţi zic toată povestea. Mi-am cumpărat prima dată fără niciun fel de nicotină, că asta fusese ideea mea: eu am un tic şi îmi place să scot fum şi să duc ţigara la gură. Mă plictiseam, fumam o ţigară. Exact cum poate faci şi tu când stai la calculator. Când stăteam la coadă cu maşina sau când stăteam la semafor…singur, n-aveam ce face. Plictiseala… Ce poţi să faci? Mai aprinzi o ţigară. Şi atunci m-am gândit… mie nu-mi plăceau ţigările de fapt. De exemplu, când stai în căldură şi bate soarele pe tine şi fumezi o ţigară, în căldura aia, pe la unu-două, te ia ameţeala. Şi atunci mi-a venit ideea să îmi cumpăr o ţigară electronică ca să îmi satisfacă nevoia asta, ticul pe care îl aveam. Şi mi-am luat aromă de pepene galben, 0 nicotină. Şi scotea un fuuum, mai ales la soare, când băteau razele de soare şi oricum, e altfel decât o ţigară. Te încântă ideea.
Ca o narghilea.
Exact, exact asta e de fapt! E o narghilea în miniatură. Ca asta şi e! O substanţă ca şi în nargilea pe care o încălzeşte şi tu o inhalezi. Dar chestia asta fără nicotină pe care mi-o luasem eu n-a fost decât entuziasmul de început. Trăgeam, trăgeam şi scoteam fum, dar nu simţeam nimic. Pe urmă am observat că nu îmi satisface pofta de tutun.
Când ai observat că nu îţi satisface pofta de tutun şi ce fel de aromă trebuie să îşi cumpere un fumător?
În aceeaşi zi. Şi atunci ce-am făcut? Fuga repede la Carrefour şi mi-am cumpărat aromă de cireşe cu 24 mg. nicotină. Cea mai tare. Am venit acasă, fumam.. pe drum m-a luat ameţeala. Ca şi cum aş fi fumat prima ţigară la ora unu, în soare, şi aia să fie Malboro roşu, adică ameţeală din aia, să ţi se înmoaie picioarele. Prima data, am crezut că sunt toxice, că nu sunt bune. Şi aici e o chestiune: dacă nu nimereşti dozajul, poţi să zici că îţi dăunează şi le laşi.
Am renunţat la aroma de cireşe şi ne-am dus înapoi, tot în aceeaşi zi, să ne luăm alte arome şi am dat de un alt vânzător, care a ştiut să ne şi explice: aromele, puteţi să vi le amestecaţi. Îţi iei ceva cu nicotină 0 şi ceva cu nicotină 16, le combini şi atunci îţi faci nicotină cu 0,8, exact ce ai vrea tu să fie şi atunci am înţeles că aia e de fapt tăria din ele. Tu, cum fumezi ţgările astea, Pall Mall negru, ţi-ar trebui nicotină 16, nu 24. 16 e rezonabil. Nicotină 0 însemnă să nu simţi nimic. Tragi, scoţi fum şi te minunezi cum îl scoţi că n-ai simţit. Nicotină 16-simţi, dar nu simţi ca la ţigară. Am vorbit mai devreme de tăria ţigării, îi simţi de fapt tăria, dar nu gustul şi nu fumul. Aici e, de fapt, marea problemă: pe lângă tăria ţigării, nicotina, tu simţi şi tot ce arde în ea, hârtia, reziduurile.
Da, ştiu cum e că am avut şi Nicorette gumă şi e tot aşa, ca în cărţi, când ne spune că mestecau tutun, mesteci şi nu mai poţi să mai fumezi pentru că simţi aceea tărie, nicotina.
Aşa se întâmplă, dar faţă de gumă, asta este şi ceva superplăcut. Aveam aromă de pepene galben cu 0 mg nicotină şi mi-am luat aromă de fructe de pădure cu 16 mg. nicotină şi le-am combinat. Avea un gust exact ca guma Turbo. De fructe de pădure. Şi scotea şi fumul pe care mi l-am dorit.
Cum funcţionează ţigara electronică şi cum se întreţine atomizorul?
Atomizoarele alea pe care le aveam erau foarte proste: ele au o rezistenţă, iar lichidul care conţine nicotina ajunge pe rezistenţa aia, rezistenţa se încinge şi lichidul se evaporă. Exact cum e narghileaua, ăsta e sistemul: tu când tragi, se prelinge pe rezistenţă, aia se transformă în aburi şi tu îl inhalezi. Ei bine, pe rezistenţa aia, dacă tu tot tragi, tragi, se formează depuneri şi atunci ea nu se mai încinge la adevarta ei putere şi ai impresia că e înfundată. Totodată, s-ar putea să simţi că ţigara capătă gust de metal. Ea se va curăţa cu spirt sau cu apă caldă o dată la câteva zile: îi bagi pe o parte, sufli cu presiune, iese tot ce a avut şi atunci e ca nouă. Asta până descoperi atomizorul de sticlă, care e mult mai performant. Tragi şi zici că eşti tractor.
Cum ajungi să nu mai vrei ţigări?
După o perioadă după ce începi să fumezi ţigările astea, te scârbeşti, începi să te obişunuieşti cu fumul ăsta diferit, dar ţi-e mai greu dacă asta se leagă de alte dependenţe. De exemplu, tu dacă eşti băutor de cafea, ţi-e mai greu pentru că dimineaţa tu vrei cafea şi o ţigară. Prima dată, când o să ai ţigara asta, nu ştiu dacă o să te satisfacă. De pildă, unchiul meu, tot îşi aprindea o ţigară dimineaţa, şi după o perioadă a zis că a încercat să nu îşi mai aprindă, nu şi-a mai aprins şi când a zis să îşi aprindă iar, a tras câteva fumuri şi a aruncat-o fiindcă a simţit că nu mai are rost, că nu îl mai încântă deloc. Te scârbeşti. Vezi tu, fumul ăsta e atât de toxic, al ţigării normale, încât un nefumător nu poate să îl inhaleze, dar noi obişnuindu-ne cu el îl inhalăm cu plăcere, dar dacă vei inhala din ţigara aia o săptămână, o să treacă obişnuinţa ta la aroma din ţigara aia. Nicotina se găseste şi în ţigara aia şi de fapt, aia e dependenţa ta.
Menţionăm: Beţivii nu se lasă de ţigările astea cu ţigara electronică. Din ce cauză? Ei fumează şi ţigări foarte tari, fără filtru, dacă s-ar putea. Băutura îţi ia minţile la un moment dat. După ce bei o bere, trei-patru, parcă nu te mai satisface aia, vrei ceva să te hârcâie pe gât tare. Oricum, fiind beat nu te mai interesează.
Care ar fi riscurile utilizării ţigării electronice?
E aici şi un alt factor foarte important: neavând un miros neplăcut, ai voie să fumezi oriunde şi unii sunt predispuşi să fumeze mai mult decât fumau cu ţigările normale. Cel care încearcă asta vede că înainte nu putea să fumeze la calculator, în birou, trebuia să iasă, şi nu putea să iasă tot timpul afară, că avea şef, avea treabă, se abţinea. Aşa, putând să fumezi oricând, oriunde, rişti să fumezi mai mult fiindcă nu te mai interesează că e fum, că miroase. Fumezi şi în metrou dacă vrei. Tot e aiurea pentru că cine te vede nu ştie că nu miroase şi doar dacă îşi imaginează, tot îi miroase, că vede fum.
Ce stări psihice depăşeşti când faci trecerea la ţigara electronică?
În prima zi, când mi-am cumpărat-o, am fumat non-stop pentru că mă fascina aparatul în sine: cum se aprindea, cum se trăgea, ce-o fi în el. După aia, am continuat să fumez, că mi se părea interesant. Nu îmi lăsa niciun gust naşpa în gură, nu îmi consuma banii, nu mă ţinea nimic ca să nu trag din ea. Era şi superinteresant în faţa tuturor.
Toţi întrebau: ce e asta, cum e? Vreau şi eu. Cum e? E bună?
Ştii… tu te lauzi şi de aici începe şi o reacţie pe plan psihic pentru că te lauzi la unu şi ăla zice: da, te-ai lasat? Wow! Şi atunci începi şi prinzi curaj, zici: hopa că mă simt bine acum, că eu nu mai fuzmez şi restul fumează, că eu am putut să mă las. Şi de aici îţi vine şi o putere. I-am văzut pe toţi ceilalţi că sunt încântaţi că m-am lăsat de fumat şi mă invidiau oarecum din cauza asta şi uneori ziceau că e o prostie. Ba nu, uite ca eu fac asta şi pot.
După cât timp ai reununţat şi la ţigara electronică?
După aproximativ o lună, am început să o răresc. O aveam după mine, trăgeam, trăgeam şi mă luam cu treabă. La un moment dat, uitam chiar de ea. Nu mă mai încânta, nici nu mai era la fel de frumoasă ca la început şi mă obişnuisem cu fumul ăla şi mă dezobişnuisem complet de ţigară. După ce a trecut entuziasmul, când simţeam nevoia să fumez, trăgeam de două-trei ori şi o lăsam, pe când, dacă aprinzi o ţigară obişnuită, eşti obligat să fumezi o ţigara întreagă. Eu am mai observat şi asta, că eu când fumam, nu aveam întotdeauna chef să fumez o ţigară până la capăt, deja după trei-patru fumuri, îmi satisfăceam nevoia. Aş fi stins-o, dar dacă costă 12 lei un pachet, nu te înduri, cu toate că e prostie, că practic te distrugi tu pentru 10 lei. E o prostie.
Cât fumai înainte?
Eu mă numeam fumător ocazional, după capul meu. Că aşa începusem, îmi ajungea un pachet mult timp, dar înainte sa îmi cumpăr ţigara asta, începusem de îmi ajungea un pachet pe zi şi câteodată poate îl depăşem, dacă mă simţeam bine sau dura ziua mai mult.
Ai mai fumat şi din ţigări normale în timpul în care ai fumat din ţigara electronică?
Eu, de când mi-am luat ţigara electronică, nu m-am mai atins de ţigară normală. Lege. Că n-a fost nevoie. Dacă nu-mi luam aroma aia cu nicotină, era nevoie, deci nu puteam să mă abţin numai cu fum, aşa cum am crezut eu prima oară. Mi-am dat seama că am şi dependenţă de nicotină. Organismul meu vrea nicotină la un sfert de oră, la o jumatate de oră, vrea o porţie de nicotină. Şi i-am dat nicotină! Câtă vrut, câte două trei-fumuri din ţigara aia. Noi ne-am lăsat în grup, poate ajută şi chestia asta, că oarecum făceam întrecere, care se lasă primul, care nu mai fumează.
Dar tu ţi-ai luat ţigara asta cu gândul că nu o să mai fumezi deloc?
Da, dar nu eram convins. Acum sunt convins şi recomand tututror, cum se zice, ca la teleshopping. eGo-tech mi-a schimbat viaţa! Dar e pe bune. Bine, asta dacă vrei şi tu. Sunt unele persoane care nu-şi doresc. De exemplu, vânzătorul pe care l-am întâlnit noi, dacă te duci şi îl întrebi, să vezi ce îţi zice: frate, mie îmi plac ţigările, eu nu vreau să mă las de ţigări, n-am de ce, nici nu vreau. O zicea cu o tărie… Îţi dai seama că dacă lui îi vine vreodată ideea să se lase totuşi, nu reuşeşte, că îi plac prea mult ţigările. Oricum, dovada că se poate nu sunt eu, unchiul meu este, care a fumat şi Carpaţi fără filtru, apoi Malboro roşu, când a dispărut Carpaţi. Dar nu bea.
Citeşte şi: Aforisme de înţelepţire tardivă. ÎNTRE ISPITĂ ŞI REMUŞCARE (III)
Ce fel de ţigară electronică este recomandată?
E foarte important să nu fie o ţigară contrafăcută. Nu trebuie sa te uiţi la bani. Dai două milioane într-o săptămână şi ceva oricum. Investiţia ţi-o recuperezi 100%. Nu se pune problema să îţi faci gândul că e scump, nu dau 200 de lei pe ţigări sau dacă se poate, nu-mi iau două, îmi iau una, să încerc. Nu, ia-ţi două, că oricum pe ţigări dai bani fără să te intereze tot timpul! Substanţele trebuie cumpărate iarăşi cu foarte multă grijă. Eu nu sunt sigur că ele sunt naturale şi că nu îţi daunează. Nu se cunosc efectele pe termen lung, dacă ea e mai bună decât o ţigară sau e la fel sau dăunează şi mai mult chimicalele din ea. Oricum, trebuie să fie cumpărată de undeva de unde ţi se oferă factură şi garanţie.
Related posts
Categorii
- Auto-Moto (6)
- Casă și Grădină (27)
- Consilier al puterii (12)
- Job & Hobby (109)
- Lifestyle (12)
- Opinia noastră (39)
- Politica (51)
- Poveşti & Povestiri (93)
- Realitatea comentată (69)
- Realitatea explicată (99)
- Revista Presei (135)
- Sănătate (22)
- Știință și Tehnologie (4)
- Video (171)
Articole recente
- Colțarele de tablă, adevărate eroine în industria construcțiilor
- Ce este un parc fotovoltaic și de ce merită să investești într-un astfel de business
- Coșuri de fum ceramice: află tot ce trebuie să știi despre ele!
- Tiprui de produse pe care sa le ai in vedere atunci cand renovezi
- Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unui camin de batrani pentru îngrijirea corespunzătoare a unei persoane dragi!
- Iti doresti un semineu pe lemne? Afla tot ce trebuie sa stii despre el!
- Hrană umedă potrivită pentru câini: cum să alegi varianta perfecta pentru animalul tău de companie?
- Implantologie dentară: află ce soluții ai pentru a te bucura de o dantură frumoasă!
- Ce inseamna adezivi PUR? Afla mai multe despre produsele pe baza de propilena
- Iata tot ce trebuie sa cunosti despre cada de baie