Anina Ciuciu este o tânără româncă de etnie romă, emigrată în Franța, împreună cu familia sa, în anul 1999. Din tabăra de romi în care a crescut, Anina a reușit să ajungă la una dintre cele mai prestigioase universități din lume, la Paris, la Universitatea Sorbona.

 

Citeşte şi: Românii între laude şi atacuri xenofobe

 

Prin perseverența de care a dat dovadă și grație școlarizării sale, tânăra româncă a reușit să ajungă la cursurile acestei universități, fiind un lucru privit cu mare mândrie atât de familia ei, cât și de ceilalți romi din șatra în care a crescut.

 

În anul 1999, ajunsă în Franța la vârsta de 9 ani, Anina Ciuciu s-a stabilit la Bourg-en-Bresse, împreună cu părinții și surorile sale. Familia ei a trăit în cele mai grele condiții, locuind într-o cazarmă dezafectată, în interiorul unei camionete, cu cortul pe stradă, fără a avea mâncare în fiecare zi, după cum informează postul de radio RTL, citat de Mediafax

 

Șatra din care făcea parte Anina, împreună cu familia ei, nu a fost ajutată, trăind clandestin, fără a obține permis de rezidență.

 

Cu toate acestea, perseverența Aninei a dat roade, învățând limba franceză în doar câteva luni, după care a obținut bacalaureatul științific (bac S, fiind una dintre cele 3 seri de bacalaureat general în Franța). A urmat licența în drept, iar luna următoare va începe cursurile la Universitatea Sorbona din Paris, ca rezultat direct al muncii depuse.

 

Prin modul în care a ales să-și depășească condiția și prin dorința sa de a învăța, Anina speră că povestea ei de succes îi va motiva și pe alți romi, și împreună vor contribui la schimbarea imaginii pe care o au țiganii, atât în România, cât și în lume.

 

Citeşte şi: Cum vad francezii problema romilor

 

Felicitări Anina! Ești un adevărat exemplu, nu doar pentru romi, ci pentru toți românii!