În perioada 19-21 septembrie, timp de trei zile şi trei nopţi, Capitala va serba implinirea a 555 de ani. Vor fi petreceri în aer liber, concerte, expoziţii, târguri, explozii de muzică şi culoare. Piaţa Constituţiei, Piaţa Universităţii, parcul Cişmigiu şi Centrul istoric vor deveni „punctele fierbinţi” ale Bucureştilor.

 

Citeşte şi: Un oras din Romania este laudat la Euronews! (VIDEO)

 

Primăria Capitalei a pregătit concerte pentru toate gusturile,  petreceri în aer liber, expoziţii de artă, târguri, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epoca, faimoasa „bătaie cu flori de la Şosea” sau proiecţii 3D de ultima generaţie.

 

Evenimentele dedicate aniversării celor 555 de ani de atestare documentară a Bucureştiului vor debuta pe 18 septembrie, cu inaugurarea  Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat şi modernizat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei. De Zilele Bucureştiului, hanul îşi va deschide porţile pentru vizitatori.

 

Cel mai mare spectacol va fi organizat chiar de Ziua Bucureştiului, pe 20 septembrie, începând cu ora 20.00, la Piaţa Constituţiei, unde „rEvoluţia Muzicii Uşoare Româneşti” va readuce în atenţia publicului generaţii diferite de artişti, care vor interpreta melodii româneşti de succes, lansate acum câteva decenii, dar şi hit-uri noi. Pe scenă vor urca artişti pentru toate gusturile de la Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu până la Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Ştefan Bănică, BUG Mafia şi mulţi alţii.

 

Club în aer liber

 

Tot sâmbătă, de la ora 23.00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol  multimedia unic în Europa, iar „DJ Open Air Party” va transformă Piaţa Constituţiei într-un club în aer liber. Nu putea lipsi nici Centrul istoric din sărbătorirea Zilelor Bucureştiului. Astfel, timp de trei zile, intersecţia străzilor Lipscani şi Eugen Carada se va transformă într-un ring de dans în aer liber. Artiştii invitaţi vor dansa pe ritmuri latino şi vor susţine cursuri pentru cei ce doresc să înveţe tainele coregrafiei.

Tot un eveniment de acest tip are loc vineri, 19 septembrie, la Piaţa Universităţii (esplanada cu statui), unde va avea loc un concert de muzică alternativă cu cele mai cunoscute trupe româneşti ale momentului şi totodată se va transformă şi într-un spaţiu expoziţional, care va găzdui o instalaţie de artă contemporană – „Feed me!” (19-21 septembrie).

 

iMapp Bucharest 555

 

La iMapp Bucharest 555 vor fi proiectate 5 show-uri a câte 5 minute şi 55 de secunde fiecare, pe cea mai impresionantă suprafaţă pe care o poate oferi o clădire. Deşi faţada Palatului Parlamentului a mai fost folosită pentru proiecţii, este prima dată când este încorporată într-un proiect de video-mapping, care presupune o imagine 3D complexă, ce animă prin forme şi culori suprafaţă clădirii, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza şi reinterpreta aria gigantică a construcţiei, de aproximativ 20 000 de metri pătraţi. Selecţia echipelor de artişti a fost efectuată în urmă unui concurs desfăşurat pe site-ul oficial al evenimentului, la care au participat echipe de artişti din întreagă lume. Dintre participanţi, au fost selecţionate 5 echipe cu un portofoliu deosebit, cărora li s-a oferit posibilitatea de a-şi transformă ideile şi viziunea în realitate, printr-un show de excepţie. După ce vor avea loc toate cele 5 video-mappinguri, unul dintre ele va fi desemnat favoritul publicului, în urmă unui vot prin sms, în timp real.

 

Târgul Bucureştiului în Cişmigiu

 

De Zilele Bucureştiului, în Parcul Cişmigiu, unul din punctele de referinţă ale Capitalei, vor avea loc Târgul Bucureştiului şi spectacole în aer liber, susţinute de minorităţi şi comunităţi naţionale (armeană, maghiară, greacă, italiană, rromă, turco-musulmană, germană, evreiască), precum şi de artişti îndrăgiţi.

 

Simbolurile Bucureştiului la Palatul Brâncovenesc

 

Şi Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti” din Mogoşoaia participa la sărbătoarea “Zilele Bucureştiului”cu  evenimente la care sunt invitaţi copii din şcolile bucureştene şi centre de plasament care vor  participa la ateliere de creaţie, susţinute de artişti plastici. Tot pentru copii se vor organiza un minicircuit de Formulă 1, sub formă de competiţie cu premii şi  jocuri interactive susţinute de actori profesionişti. De asemenea, bucureştenii vor fi invitaţi în curtea palatului la teatru, precum şi la concerte în aer liber. Curtea palatului va fi decorată cu o pictură 3D supradimensionată care va înfăţişa imagini din trecutul Bucureştiului, din prezent şi o proiecţie a Bucureştiului în viitor.

 

Citeşte şi: Cele mai citite 10 carti din lume. Top 10 cele mai vandute carti din istorie

 

Forumul elevilor la Palatului Copiilor

 

Cu ocazia Zilei Elevilor Bucureşteni, la Palatul Copiilor, va avea loc Forumul Elevilor. Evenimentul va reuni reprezentanţii liceelor bucureştene, iar elevii vor participa la workshopuri de dezvoltare şi consiliere personală.

 

 

Teatru: Bucureştii lui Caragiale

 

Anul acesta, şi cea de-a treia ediţie a Festivalului “Bucureştii lui Caragiale”, care se desfăşoară în perioada 28 iunie – 14 septembrie 2014, este dedicată aniversării a 555 de ani de atestare documentară a Bucureştiului.  Spectacolele de teatru în aer liber pregătite în cadrul evenimentului însumează 32 de titluri şi 139 de reprezentaţii, scenografii ce au încântat publicul de-a lungul timpului, dar şi actori renumiţi, acrobaţi, dresori, echilibrişti şi iluzionişti.